Hatalmas tűz tombolt egy manilai nyomornegyedben

Fotó: AFP / NOEL CELIS

-

Több ezren maradtak fedél nélkül. Halálos áldozat – a csodával határos módon – nincs. Illegális árambekötés okozhatta a tűzvészt.


Mintegy 800 viskó vált a lángok martalékává a Fülöp-szigetek fővárosának egyik nyomornegyedében, de a katasztrófában nem halt meg senki, csupán négy sérültről tudni.

Az, hogy nem volt halálos áldozat, a tűzoltók szerint annak köszönhető, hogy a lángok szerdán délután csaptak fel, és nem éjszaka, így mindenki gyorsan el tudta hagyni az otthonát. Az emberek gyerekekkel a karjukon és néhány holmit magukhoz véve menekültek.

„Ha ez az egész éjszaka történik, tényleg tragédia lett volna” – hangsúlyozta Nashum Vitarosa tűzoltóparancsnok.A tűz okát egyelőre nem állapították meg. A hatóságok gyanúja szerint azért csaptak fel a lángok, mert az elektromos rendszerben rövidzárlat keletkezett, amelyet valószínűleg az váltott ki, hogy egyes fogyasztók illegálisan rácsatlakoztak a villamos hálózatra.

A hatóságok beszámoltak arról, hogy nagyjából 2 ezer családot átmenetileg az egyik szomszédos parkban felállított sátrakban, valamint egy tornacsarnokban és egy iskolában helyeztek el.

A Fülöp-szigeteki nyomornegyedekben nem ritkák a hasonló tűzvészek, de ilyen nagy kiterjedésűre öt éve nem volt példa a tűzoltók szerint.