Hatalmas tisztogatás Törökországban

Fotó: Getty Images / Burak Kara

-

Közel 50 ezer embert rúgtak ki vagy függesztettek fel az állásából a pénteki, kudarcba fulladt puccs után Törökországban - a BBC számításai szerint.


A néhány nap alatt levezényelt tisztogatások indoka: az érintettek nem voltak hűek Recep Tayyip Erdogan elnökhöz - írja a BBC. A vádak szerint e tízezrek a török kormány által terroristának titulált és a puccsisták szellemi vezéreként beállított, az USA-ban önkéntes száműzetésben élő hitszónok, Fethullah Gülen befolyása alá kerültek. Binali Yildirim miniszterelnök azt ígérte: „e terrorista szervezet gyökeréig leásunk."

Az amerikai elnöki hivatal megerősítette: Gülen kiadatásáról telefonon egyeztetett Erdogan Barck Obama elnökkel. A Fehér Ház szóvivője közölte: a hitszónok kiadásáról mindeddig nem született döntés, az USA szerződésben rögzítené az esetleges kiadatás lehetséges feltételeit. Erre reagálva Ankara közölte: az Egyesült Államoknak mint szövetségesnek, már alapos gyanú is elegendő kellene, hogy legyen a kiadatásra, nem kellene megvárniuk Gülen hivatalos vád alá helyezését.


Fethullah Gülen


A vitában Gülen is megszólalt, és mindvégig határozottan tagadta, hogy bármi köze lenne a puccskísérlethez. Kijelentette: "Arra kérem az amerikai kormányt, hogy utasítson el minden, a kiadatásommal kapcsolatos török erőfeszítést, mivel az kizárólag a politikai bosszú eszköze."

Eközben tovább folytatódik az állítólagos puccsisták kirúgása a kormányzati szervektől. Miközben a puccs bukását követően a Törökországgal szövetséges államok mind elítélték az erőszakos hatalomátvételre tett kísérletet és üdvözölték Erdogan hatalmának megszilárdítását - most már boszorkányüldözést emlegetnek, valamint egyre többen úgy vélik, hogy a most végrehajtott tisztogatásokat már hónapok óta készítik elő. A kirúgások mellett kedden 24 televízió- és rádióadó sugárzási engedélyét vonták vissza, arra hivatkozva, hogy kapcsolatot tartottak fenn Gülennel.