Hatalmas razzia van egy szalafista szervezetnél Németországban

Fotó: MTI/AP/DPA / Oliver Berg

-

Nincs közvetlen terrorveszély, és nem vettek őrizetbe senkit.


Betiltották az Igaz vallás (DWR) nevű németországi szalafista szervezetet, mert harcosokat toborzott az Iszlám Állam terrorszervezetnek és alkotmányellenes nézeteket terjesztett – közölte Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter.

A DWR harcosokat toborzott az Iszlám Államnak, propagandájának hatására 140 fiatal utazott Németországból a Közel-keletre, hogy csatlakozzon a terroristákhoz. Ennek véget kellett vetni mondta a belügyminiszter.

A DWR minden muszlim kötelességének nevezi a demokrácia elutasítását, és két táborra osztja a világot: az úgynevezett igaz muszlimokra és a hitetlenekre, akikkel szemben tanítása szerint ellenségesen kell fellépni. Továbbá nagyvárosok központjaiban szervezett Korán-terjesztő akcióival és egyéb rendezvényeivel, valamint propagandavideóival az alkotmányos rend elleni harcra szólítja fel követőit, és dicsőíti a dzsihádot, a vérontást, a terrort – indokolta a szervezet betiltását Thomas de Maiziere.A belügyminiszter szerint az intézkedés nem a muzulmán vallás ellen irányul, üzenete az, hogy Németországban nincs hely radikális, erőszakra hajlamos iszlamistáknak.


A muzulmán vallási életnek szilárd és biztos helye van országunkban és társadalmunkban, és a DWR betiltása nem is az iszlám vallás népszerűsítése, vagy a Korán német nyelvre fordítása és terjesztése ellen irányul, hanem a szélsőséges eszmék terjesztése és terrorista szervezetek támogatása ellen"

– mondta a belügyminiszter.

Németországban 10 tartományban razziáznak a szalafista szervezetnél. Az ország nyugati részében és Berlinben zajló akcióban több mint 200 lakást és irodát kutattak át. Nem vettek őrizetbe senkit, és nincs közvetlen terrorveszély.

A DWR leginkább az "Olvass!" elnevezésű, 2012-ben indított akcióról ismert. Akkor 25 millió német nyelvű Koránt akartak szétosztani az országban. A szalafizmus a muzulmán vallás konzervatív irányzata, elveti a világi államot és a saría, az iszlám jogrend alapján működő állam kiépítésére törekszik.