Hatalmas razzia Törökországban – állítólagos gülenistákat keresnek

Fotó: ANADOLU AGENCY / ALI ATMACA

-

A tavalyi puccs óta több mint 100 ezer embert vettek őrizetbe.


Törökországban 3224 ember ellen adtak ki elfogatóparancsot, mert állítólag kapcsolatban vannak az Amerikában élő Fethullah Gülen hitszónok nemzetközi hálózatával. Ankara szerint Gülen felelős a tavaly júliusi puccskísérletért. 1013 gyanúsítottat már őrizetbe vettek, állítólag ők irányították a gülenista mozgalom rendőrségbe beépült tagjait.

A 81 tartományára kiterjedő szerdai rajtaütés-sorozat az év eddigi legnagyobb razziája, amelyben mintegy 8500 rendőr vesz részt. Süleyman Soylu belügyminiszter szerint az akció még nem ért véget. A gyanúsítottak "az állam szabályait semmibe véve alternatív rendőrséget próbáltak kialakítani" – mondta Soylu, aki a szervezkedés megroppantására irányuló legfontosabb lépésnek nevezte a razziát.

A belügyi tárca áprilisi adatai szerint a tavalyi puccskísérlet óta 113 260 embert vettek őrizetbe, közülük 47 155-öt előzetes letartóztatásba helyeztek. Közülük 10 732-en rendőrök, 7463-an katonák, köztük 168 tábornok, 2575-en bírák és ügyészek, 26 177-en civilek.

A letartóztatások mellett közel 120 ezer embert menesztettek vagy függesztettek fel állásából a fegyveres erők és a rendőrség soraiból, az oktatásból, a médiából és az igazságszolgáltatásból, mert állítólag kapcsolatban álltak a gülenista mozgalommal vagy más, terrorszervezetnek nyilvánított csoportokkal.