Hatalmas piramisjáték omlott össze Kínában

Fotó: Imaginechina / Xu jingbai

-

Közel egymillió áldozata van a kínai piramisjátéknak, a lebukott csalók befektetés helyett villákat vettek maguknak.


Több mint 25 ember ellen emeltek vádat Kínában, mert részük volt abban a magánhitelezésként működtetett pilótajátékban, amelynek körülbelül 900 ezer áldozata volt, és másfél év leforgása alatt 50 milliárd jüant (több mint 2 ezer milliárd forintot) forgatott meg – jelentette a helyi média szerdán.

Az ország eddigi legnagyobb ilyen jellegű csalássorozatának főszereplői az Ezubao néven hirdetett vállalkozás, illetve anyavállalatának, a Jücseng Globalnak a vezetői vagy alkalmazottai. Összesen 25 ezren dolgoztak a cégeknél. Az árnyékbankolás egyik módszereként ismert magánhitelezést folytattak (peer-to-peer, P2P), csak éppen többségükben fiktív beruházási projektekre toboroztak befektetőket harmadik fél bevonásával. A csalásban részt vevő közvetítőknek 800 millió jüan (mintegy 33 milliárd forint) jutalékot fizettek ki. A társaság tavaly decemberben bukott le.


Csak a csúcson van pénz


A nyomozók több mint 200, az Ezubaóval papíron kapcsolatban álló vállalatot vizsgáltak, de kiderült, hogy közülük csupán eggyel volt tényleges üzleti kontaktusa. A többieknek fogalmuk sem volt arról, hogy mibe keveredtek. Az Ezubao a piaci átlagnál jóval magasabb, 14,6 százalékos éves hozamot ígért ügyfeleinek, akik nem fogtak gyanút, hogy honnan lehet előállítani ekkora hozamot. Azt is szerződésbe foglalták, hogy ha a szóban forgó befektetés nem hozná meg a várt eredményt, az átlagos banki kamatokkal növelt törzstőkét visszafizetik.

Ez azt jelentette, hogy a piacinál jóval magasabb hozamot ígértek, amivel addig nincs is baj, amíg az ügylet egyszerűen magasabb kockázatú, hiszen ebben az esetben a magasabb kockázatot honorálják a magasabb hozammal. Ehhez képest az az ajánlat, hogy ha nem jön be a biznisz, akkor sima banki kamatot fizetnek, legalábbis gyanús kellett volna legyen. Hiszen ha nem jön be az üzlet, akkor honnan lenne bármilyen hozam, amit fizetni tudnak?

Az ajánlat ennek ellenére vonzó volt a gyanútlan befektetők körében. A begyűjtött pénz túlnyomó része azonban a vállalat vezetőinek zsebébe vándorolt. Körülbelül 80 vezető fizetése haladta meg évente az egymillió jüant (41,5 millió forintot), de Csang Min, az Ezubao elnöke például – egy villa, ékszerek és autók mellett – 550 millió jüan (22,8 milliárd forint) készpénzt is felvett bónuszként.

A kisbefektetők több alkalommal is demonstrációkon követelték vissza pénzüket. A gyanúsítottak egyike korábban elismerte, hogy egyszerűen az úgynevezett Ponzi-féle piramisjátékot másolták le. Ennek névadója Charles Ponzi bostoni olasz emigráns volt, aki az Egyesült Államokban az 1920-as években jutott tetemes summához az efféle csalás akkor még újnak számító módszerével. Lényege, hogy az újabb befektetők pénzéből fizetik ki mindig a korábbi befektetőket, ám a rendszer előbb vagy utóbb, egy idő után összeomlik.

A műfajban elkövetett legnagyobb pénzügyi csalássorozat, amely 50 milliárd dollár (13 750 milliárd forint) kárt okozott az ügyfeleknek, Bernard Madoff amerikai üzletember nevéhez fűződik. A Nasdaq volt elnöke, illetve a Bernard L. Madoff Investment Securities LLC alapítója és vezetője 2008-ban bukott le; 2009 júniusában 150 év szabadságvesztésre ítélték.