Hatalmas péniszére célozgatott Donald Trump

Fotó: AFP / GEOFF ROBINS

-

Személyeskedésektől sem mentes tévévitán csaptak össze a Republikánus Párt elnökjelöltségre pályázó politikusai csütörtök este Detroitban. A szervező Fox News tett róla, hogy Donald Trump kerüljön a középpontba.


Négy republikánus politikus csapott össze a Fox News által szervezett tévévitán Michigan legnagyobb városában. A főszereplő az elmúlt hetek előválasztási alapján a legnépszerűbb jelölt, Donald Trump volt. Riválisai, Ted Cruz texasi, Marco Rubio floridai szenátor és John Kasich ohiói kormányzó szerepe pedig jobbára arra korlátozódott, hogy kommentálják az üzletemberből lett politikus nyilatkozatait.

Persze Trump sem jött ki túl jól ebből, hiszen a bejátszott felvételekből kiderült: nem egyszer változtatott a véleményén, legyen szó az iraki háborúról, a bevándorlásról vagy akár Vlagyimir Putyin orosz elnökről. Félteni azért nem kellett: „az embernek bizonyos fokú rugalmasságot kell tanúsítania” - vágta ki magát.A személyeskedésektől ezúttal sem mentes vitában Rubio felhozta, hogy tudomása szerint Trump a floridai Palm Beachben lévő country-klubjában külföldről hozatott munkásokkal dolgoztat. Az üzletember ezt nem is tagadta, csak annyit mondott, hogy ezek idénymunkások.

Trump többször kisfiúnak nevezte Marco Rubiót, majd szélhámosnak, mert szerinte a floridai szenátor túl sokat hiányzott a szenátusi szavazásokról. Ted Cruz se járt jobban, ő a hazug jelzőt érdemelte ki a politikustól. És hasonló vehemenciával úgy vágott vissza: „számolj tízig, Donald, számolj tízig”.

Trumpnak csütörtökön Mitt Romney, a 2012-es elnökválasztás republikánus jelöltje is támadta. A politikus a „hamis” és a „csaló” jelzőkkel illette, mellesleg az elnökjelöltségre alkalmatlan embernek nevezte őt.

Romneyt a párt 2008-as elnökjelöltje, John McCain követte. Az arizonai szenátor szerint „Trump úr alulinformáltsága és nyilatkozatai miatt” veszélyt jelent a demokráciára. McCain elsősorban a biztonságpolitikai kérdésekben való járatlanságát rótta fel Donald Trumpnak.Nem csak a két neves politikus hallatta a hangját. Eddig már legalább hetven, külpolitikával foglalkozó veterán republikánus politikus írta alá azt a nyílt levelet, amely óva inti a Republikánus Pártot Donald Trump elnökjelöltségétől, mert ez szerintük aláásná az Egyesült Államok nemzetbiztonságát is. A levél egy külpolitikával és katonapolitikával foglalkozó internetes blogokat közreadó honlapon jelent meg.

A befolyásos aláírók között van Michael Chertoff, a Bush-kormány belbiztonsági minisztere, Robert Zoellick, a Világbank volt elnöke és volt külügyminiszter-helyettes, Dov Zakheim, a Pentagon egyik magas rangú tisztségviselője szintén George W. Bush elnöksége idején.

Mindez persze szemérmes szempilla-rebegtetésnek tűnik az elmúlt napok nyilatkozatháborúja után. Ahol például olyan politikailag nehezen értelmezhető érvek bukkantak fel, mint Trump péniszének mérete, amelyre Rubio riválisának keze mérete alapján következtetett. És ha valaki azt remélte volna, hogy a farokméregetés végre feledésbe merül, csalódnia kellett. „Nézze meg ezeket a kezeket! Kicsik ezek?” - replikázott Trump, aki azt sem mulasztotta el megjegyezni, hogy „garantálhatom, nincs ott semmi probléma”.

A republikánusok nyilatkozatháborúja aligha véletlen: Trump a szuperkedd abszolút győztese lett a pártban, így jelenleg neki vannak a legnagyobb esélyei arra, hogy a novemberi elnökválasztáson republikánus színekben megméresse magát.

A tévévitán persze az is világossá vált, hogy a pártfegyelem még nem múlt ki az alpári vita ellenére sem. A három rivális - még ha fogcsikorgatva is - világossá tette, hogy ha végül Donald Trump kap felhatalmazást arra, hogy ő képviselje a novemberi elnökválasztáson a republikánusokat, ők támogatni fogják.


Donald Trump kezei az elnökválasztási kampány középpontjában


A világ megköszönné - a kaliforniai bíró nem

Letartóztattak Kaliforniában egy egyiptomi diákot, mert az interneten azzal fenyegetőzött, hogy megöli Donald Trumpot. A 23 éves Emadeldin El-Szájedet február 12-én tartóztatták le szövetségi nyomozók, de ezt csak csütörtökön hozták nyilvánosságra a hatóságok. A diák egy Los Angeles melletti pilótaiskolában tanult, és a belbiztonsági hatóságok szerint az interneten megjelentetett sorai bizonyítékként szolgálnak az emberölési kísérletre. "Kedvet érzek rá, hogy megöljem Donald Trumpot, és hogy aztán életfogytig tartó börtönre ítéljenek. Az egész világ megköszönné nekem, hogy ezt tettem" - írta Facebook-bejegyzésében az egyiptomi fiatal.

Az amerikai hatóságok még nem emeltek vádat ellene, de egy illetékes bíró elrendelte a kiutasítását.