Hatalmas összeget követelhet vissza az EU a Közgép miatt

Fotó: MTI/MTVA / Beliczay László

-

A Népszabadság értesülése szerint az OLAF végzett a Simicska-céget érintő vizsgálatokkal. 162 milliárd forintra is rúghat a számla, de úgynevezett jogi ajánlásokat is tettel a legfőbb ügyésznek.


Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) lezárta a Közgép Zrt. tevékenységével kapcsolatos vizsgálatot – írja a Népszabadság. A lap saját, brüsszeli forrásaira hivatkozva arról ír, hogy a vizsgálat pénzügyi szabálytalanságokat tárt föl, ezért az Európai Bizottság már készül az eljárásra, amelynek keretében a nem rendeltetésszerűen felhasznált uniós támogatások visszatérítésére fogja kötelezni a magyar irányítási hatóságot.

A következő lépésekről és a visszafizetendő összeg nagyságáról egyelőre folynak a tárgyalások a magyar kormány és az uniós testület között. Ennek lezárásáig a bizottság nem hoz nyilvánosságra részleteket. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára úgy reagált a lap kérdésére, hogy a magyar kormány két héten belül válaszol több, hazánkat érintő brüsszeli kérdésre.

Csepreghy még korábban megerősítette: az OLAF mintegy félszáz, 2007 és 2013 közötti, együttesen nagyjából 500 milliárd forint összértékű magyarországi beruházás ügyében vizsgálódik. Ezek közt jelentős tételek azok a vasúti és közúti projektek, amelyek a Simicska Lajos, korábban Fidesz-közeli, de a kormánypárttal látványosan összeveszett üzletember tulajdonában lévő Közgép részvételével futottak: a Miniszterelnökség összesítése szerint összesen 162 milliárd forint értékben.

A pénzügyi ajánlások mellett az OLAF úgynevezett a jogi ajánlásokat is megfogalmazott, amelyeket megküldtek a magyar legfőbb ügyész hivatalának. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy az EU-s hivatal büntetőeljárást javasol, de erről jelenleg csak a magyar hatóságoknak van joguk dönteni.