Hatalmas orosz doppingbotrány pattant ki

Fotó: AFP / JOEL SAGET

-

Olimpiai bajnok atlétákat és edzőket vádol azzal a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), hogy államilag szervezett módon doppingoltak. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség a hétvégéig várja az orosz szövetség hivatalos reakcióját.


A WADA hétfőn közzétett jelentése szerint Oroszország részvételét mostantól fel kell függeszteni minden atlétikai versenyen. A The New York Times a WADA-ra hivatkozva azt írja, hogy az államilag szervezett doppingolás úgy zajlott, mint anno a keletnémeteknél.

Öt atlétát és öt edzőt örökre eltiltanának. A chicagói maratonon két évben is dobogón végző Marija Konovalova eredményeit 2009-ig visszamenően megsemmisítették. Az orosz szövetség egyébként próbált elébe menni a WADA jelentésének, mert a múlt héten ők is eltiltották öt versenyzőjüket. Konovalova mellett Marija Beszpalova kalapácsvetőt, a gyalogló Jevgenyij Nusztajevet és két futót, Vlasz Bredikint és Jaroszlav Klopovot.

A Dick Pound, korábbi WADA-elnök vezette bizottság állításai közül az egyik legsúlyosabb az, hogy az orosz kormány megfélemlítette a moszkvai laboratóriumot, amely Vitalij Mutko sportminiszter nyomására bizonyos doppingmintákat manipulált. Az ügynökség közel tíz hónapig tartó vizsgálatában szerepel egy akkreditált moszkvai doppinglabor ügye is, melynek vezetője, Grigorij Rodcsenko elismerte, hogy 1417 mintát saját kezűleg semmisített meg. A labor végezte a szocsi olimpia vizsgálatait, és hozzájuk tartozott a 2018-as labdarúgó világbajnokság vizsgálata is.


Richard Pound, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vizsgálóbizottságának kanadai elnöke (k), valamint a bizottság másik két tagja, Richard McLaren (b) és Gunter Younger sajtótájékoztatót tart Genfben


Tisztáznák magukat az oroszok

Mutko visszautasította a gyanúsításokat, az orosz atlétikai szövetség pedig azzal vádolja a WADA-t, hogy az előírásokat megszegve végezték a vizsgálatot. A szövetség elnöke, Vagyim Zelicsenok szerint ilyen vádak esetében a szövetség vétségét is bizonyítani kell, nem csak az egyéni sportolókét. „Meg kell adni az esélyt, hogy tisztázhassuk a nevünket."

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) elnöke, Sebastian Coe a hét végéig adott határidőt az orosz szövetségnek, hogy hivatalosan reagáljon.

Az eddigi adatok szerint Oroszországban van messze a legtöbb doppingvétség a világon, 2013-ban például 225 sportoló bukott meg.

A vizsgálatot végző független testület az után alakult meg, hogy az ARD német televízió tavaly decemberben az orosz atléták szervezett doppingolásáról sugárzott dokumentumfilmet.

Érdekesség, hogy a jelentésben 25-ször említették az FSZB-t, az orosz titkosszolgálatot.

A WADA jelentését itt olvashatja el eredetiben.


A WADA egyik munkatársa a szervezet vizsgálóbizottságának jelentését osztogatja a sajtó munkatársainak


Diack sem ússza meg

A korrupciós botrányba keveredett Lamine Diack tiszteletbeli tagságát közben felfüggesztette a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB). A Nemzetközi Atlétikai Szövetséget (IAAF) 1999-től idén augusztusig irányító szenegáli sportvezetővel szemben a múlt héten kirobbant botránya miatt lépett fel a NOB. Diack ellen ugyanis a francia hatóságok korrupció és pénzmosás gyanújával folytatnak nyomozást a WADA feljelentése nyomán.