Videó: Hatalmas mozgósítás és hadgyakorlat zajlik az orosz hadseregben

Fotó: RIA Novosti / Maksim Blinov

-

A tervezett műveleteken túl Vlagyimir Putyin váratlanul készültségbe helyezte a fegyveres erők nagy részét.


A fekete- és a Kaszpi-tengeri haditengerészetnél hadrafoghatósági ellenőrzés, az Észak-Kaukázusban pedig rakéta- és tüzérségi hadgyakorlat kezdődött pénteken. A Fekete-tengeri Flotta legalább 15, illetve a Kaszpi-tengeri Flottilla tucatnyi hajója futott ki a tengerre, és vadászgépek kezdtek járőrözni a határtérségben. A kitűzött feladatok végrehajtásában több mint négyezer katona és 300 haditechnikai eszköz vesz részt.

Ezzel egy időben rakéta- és tüzérségi hadgyakorlat kezdődött a hadsereg észak-kaukázusi katonai körzetében mintegy ötezer katona részvételével. Felderítő feladatokat végeznek korszerű radarrendszerekkel, és többfajta, összesen mintegy ötszáz tüzérségi és rakétaüteget is bevetnek.

Ráadásul csütörtökön Vlagyimir Putyin elnök utasítására harckészültség-ellenőrzést rendeltek el. Az augusztus 25. és 31. közötti időszakra teljes harckészültségbe helyezték a déli, részlegesen a nyugati és a központi katonai körzet, az Északi Flotta, a légi és űrerők, illetve a légideszant parancsnokságának egységeit.

Erről videókat is közzétett az orosz hadsereg.Az orosz fegyveres erőknél az utóbbi időben gyakoriakká váltak a hasonló ellenőrzések, júliusban például a harci és mobilizációs készséget értékelték. Márciusban a légideszantos egységeknél volt ilyen.A lengyelek figyelnek

A csütörtöki ellenőrzés miatt - amelyet nyugati hírügynökségek általában hadgyakorlatnak neveznek - Antoni Macierewicz lengyel védelmi miniszter magához rendelte a lengyel fegyveres erők vezetőit. A tanácskozáson a nyugati országokkal szembeni nyomásgyakorlásra tett próbaként értelmezte az orosz műveletet. Macierewicz szerint nincs ok nyugtalanságra, a helyzet megfigyelése mellett a lengyel fegyveres erők folyamatos kapcsolatban vannak szövetségeseikkel.

A témára Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter is kitért sajtóértekezletén. „Fontos, hogy az orosz hadgyakorlatok átláthatóak legyenek, (...) hogy ne gyakoroljanak más államok iránt agresszív műveleteket" - mondta csütörtökön. „A hadseregek azért léteznek, hogy védelemképesek legyenek, és a világ minden hadseregének joga, hogy gyakorlatot tartson."