Hatalmas Lenin-fejet hantolnak ki Berlinben

-

Az 1,7 méter magas és 3,5 tonnás fejet egy új múzeumban állítják majd ki.


24 év után ássák ki a többtonnás, vörösgránitból készült berlini Lenin-fejet a délkeleti városhatár erdős részéről. Hosszú huzavona után kerül pont az ügy végére, egy múzeumban fogják kiállítani a spandaui citadellán – írta a Yahoo.


A fej kiásását már korábban eldöntötték, azonban megnehezítette a munkálatokat egyrészt az, hogy az erdő a védett és ritka fürge gyík (Lacerta agilis) egyik fő élőhelye, ezért át kellett őket előbb telepíteni. Így is csak húsz munkás tartózkodhat a helyszínen a kihantolásnál.

Másrészt nehézséget okozott az, hogy pontosan nem tudták lokalizálni a fej helyzetét, de ezt ma már szintén pontosan tudják.

Az 1970-ben felállított szobor 19 méter magas volt, amiből 1,7 méter csak a fej. Azért ekkor állították fel Friedrichshainban, az akkori Lenin – mostani Egyesült Nemzetek – téren, mert Lenin ekkor ünnepelte volna a 100. születésnapját. A szobrász Nyikolaj Tomszkij volt, a szovjet művészeti akadémia akkori elnöke.

A szobrot több más szovjet emlékművel egyetemben 1991-ben kezdték lebontani, majd 1992-ben sikerült 130 darabra szétbontani és eltemetni. Nem csak azért tartott ilyen hosszan, mert nehéz volt feldarabolni, hanem azért is, mert sokan tiltakoztak a lebontása ellen.

A szobor szétbontása a közelmúltból is emlékezetes maradhatott, ugyanis szerepelt a Good bye, Lenin! című filmben.