Hatalmas kavarodás után dupla Mercedes-győzelem

Fotó: AFP / YURI CORTEZ

-

Nico Rosberg, Lewis Hamilton, Sebastian Vettel sorrendben ért véget az F1-es idénynyitó, az Ausztrál Nagydíj. Fernando Alonso óriásit bukott, Kimi Räikkönen autója lángolt, Romain Grosjean behozta hatodiknak az újonc Haas kocsiját.


Az elkeserítően unalmas időmérőnél összehasonlíthatatlanul jobban sikerült a Forma–1 idénynyitó futama Melbourne-ben. Mindkét Mercedes visszaesett a rajtnál, Vettel nagyot ment, de végül „csak” a harmadik helyre ért be, kissé hátrébb Alonso félelmeteset bukott, miután összeütközött Esteban Gutierrezzel, a nap hőse pedig az újonc Haas-csapat pilótája, Romain Grosjean lett. „Számunkra ez egy győzelem, egy győzelem! – üvöltötte a rádióba a francia. – Hol is végeztünk?” Nos, Grosjeant hatodiknak intették le.


Sebastian Vettel remekül kapta el a rajtot, simán elment a két Mercedes között, majd Nico Rosberg keményen fékezett, megcsúszott, és ezzel Lewis Hamiltont is leterelte a pályáról. Hamilton kocsijának első szárnyából letört egy kis darab, ami később nem látszott meg a teljesítményén, viszont Hamilton visszaesett a hatodik helyre, még Max Verstappen és Felipe Massa is elment mellette.Vettel, Räikkönen, Rosberg, Verstappen, Massa, Hamilton volt a sorrend. Rosberg nem is támadta a Ferrarikat, Hamilton pedig Massa leelőzése után fennakadt Verstappenen.

Vettel az első kerékcserék után is élen maradt, leelőzte a még pályán maradó Hamiltont, majd a 17. körben félbeszakították a futamot egy brutális baleset miatt. Fernando Alonso darálta le Esteban Gutierrez autójának bal oldalát, Alonso felborult, a kavicságy fölött a falnak csapódott, és bár a térdére támaszkodott, miután kikászálódott a kocsiból, végül is nem esett baja.A romok feltakarítása után Vettel, Rosberg, Räikkönen, Ricciardo, Verstappen, Sainz, Hamilton sorrendben folytatódott a futam. Räikkönen lett az újabb áldozat, a bokszban lángcsóvák csaptak ki a szívótorokból, a Ferrari megadta magát.Az élen Vettel picit meglógott Rosbergtől, Hamilton furcsa módon beszorult Sainzék mögé. Vettel aztán a második kerékcserénél kicsit lassan kapta meg a bal elsőt, ezzel esélyt adott Rosbergnek az előzésre.


A német mercedeses maradt is az élen, majd a 42. körben a közepes gumikon autózó Hamilton is megérkezett mögé, Ricciardo megelőzésével. Oly sok kavarodás után csak kialakult a Mercedes 1-2, már csak egyetlen kérdés marad: kapnak-e még egyszer friss gumikat?Vettel 3,7 másodperces hátrányból vágott neki az utolsó tíz körnek, de Hamilton viszonylag jól tartotta magát. Ricciardo megelőzte Massát, feljött negyediknek, és szórta a leggyorsabb köröket is.


Hamilton egy ponton elfékezte magát, Vettel megérkezett mögé öt körrel a leintés előtt. Hamilton határozottan védekezett, Vettel mégis felzárkózott rá teljesen, ám az utolsó előtti körben Vettel is elfékezte magát. „Bocs, srácok” – üzente be a bokszba, ahol elkönyvelték a harmadik helyét.KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!