Hatalmas hokiőrület lesz a héten Budapesten

Fotó: MJSZ / Mudra László

-

A májusi A csoportos világbajnokságra készülő magyar jégkorong-válogatott telt ház előtt játszhat olimpiai selejtezőtornát csütörtöktől vasárnapig a Papp László Budapest Sportarénában.


Rich Chernomaz szövetségi kapitány a keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a magyar csapat a legesélyesebb a négycsapatos tornán. „Ugyanakkor tisztelünk mindenkit, és a csapat hőfokát folyamatosan növelni szeretnénk a hét folyamán, hogy a legnehezebb meccsre, a lengyelek elleni utolsó találkozóra a legjobb formába kerüljünk.”


Chernomaz bízik a fiatalokban


Négy változás van a keretben a krakkói vébén az A csoportos szereplést kivívó csapathoz képest, bekerült többek között a mindössze 19 éves Stipsicz Bence is. „Az U20-as vébén és a klubjában olyan teljesítményt nyújtott, amellyel kiérdemelte a csapatba kerülést” – indokolta a kapitány Stipsicz beválogatását.


Ilyen még nem volt Magyarországon

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy elővételben az összes jegy elkelt, így fantasztikus hangulatban játszhat majd a magyar válogatott. A szervezők felhívták a figyelmet, hogy a franciaországi terrorcselekmények miatt jóval szigorodnak a beléptetési szabályok, ezért arra kérik a szurkolókat, hogy időben érkezzenek meg a torna helyszínére. Szollár Domonkos, a MOL Group kommunikációs vezetője is ugyanerre kérte a nézőket, de ő azért, mert készülnek egy meglepetéssel. „Olyan látvány lesz az arénában, amelyben még a szurkolóknak nem volt részük Magyarországon.”


A Tüskecsarnokban edzett kedden a válogatott


Az első ellenfél csütörtökön 19.30-kor Litvánia lesz, amellyel legutóbb az előző olimpia selejtezőjében találkozott a magyar válogatott, akkor sikerült nyerni. Másnap, pénteken 18.00-kor az ősszel rendezett előző selejtezőkörét fölényesen megnyerő Észtországgal játszik a csapat, utoljára a 2008-as szapporói vébén találkozott a két együttes, szintén magyar siker született. A szünnap után, vasárnap 18.00-kor pedig jön a torna utolsó meccse, a világranglistán csak három hellyel mögöttünk lévő Lengyelországgal szemben, amellyel tavasszal is megküzdött a magyar válogatott a feljutásért, akkor sikerrel vette az akadályt. Most is nyerni kell, hiszen csak a torna győztese jut tovább az utolsó selejtezőversenyre.


A csoda is kevés lehet

A 2018-as pjongcsangi olimpia 12 csapatos hokitornájára gyakorlatilag három hely kiadó, hiszen a vébé első nyolc helyezettje és a rendező Dél-Korea automatikusan ott van. Ha megnyerjük a budapesti selejtezőtornát, utána még egy selejtezőt kell abszolválni. Az utolsó körben három versenyt rendeznek, ahonnan csak a győztesek jutnak ki az olimpiára, a világranglista-helyezés szerint Németországgal, Lettországgal és Ausztriával kellene majd megküzdeni Rigában az egy kvótáért.


A magyar válogatott szűkített kerete:

Kapusok: Bálizs Bence (MAC Budapest), Hetényi Zoltán, Rajna Miklós (Fehérvár AV19)

Bekkek: Gőz Balázs (DVTK-Jegesmedvék), Kiss Dániel (Újpest), Mestyán István, Pozsgai Tamás, Stipsicz Bence (MAC), Szirányi Bence (Fehérvár), Vas Márton (Fassa, olasz)

Csatárok: Frank Banham, Bartalis István, Benk András, Kovács Csaba, Kóger Dániel, Nagy Gergő, Andrew Sarauer, Vincze Péter (Fehérvár), Hári János (Leksand, svéd), Könczei Áron (Debreceni HK), Nagy Krisztián (MAC), Sebők Balázs (KalPa, finn), Sofron István (Klagenfurt, osztrák), Vas János (Slavija Praha, cseh)

KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!