Hatalmas halszálkát viszünk Milánóba

Fotó: Expohungary.com / Expohungary.com

-

Bemutatták a 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonját, ami nem a korábban nyert Malom lesz. A továbbiakban a látványtervek mellé a koncepcióból szemezgetve szubjektíven idézünk. Kommentár nélkül. Magáért beszél.


„Az épület két végén elhelyezkedő sámándobok az ősi gyökerekre, az ember és a természet misztikus kapcsolatára utalnak, míg a központi részben a bőséget jelképező hordóra, de a földi életet megmentő Noé bárkájára is könnyű asszociálni, fedélzetén az élővilág kaleidoszkópját jelképező tetőkerttel.”„A tetőkerten túlnyúló bordák (hordódongák) akár egy monumentális csontváz részei is lehetnének, de egyben a felfelé nyitottság, a napfény felé fordulás, a >lényeget< körülölelő és óvó virágszirmok, levelek motívumait is megjelenítik.”


-


„Az első sámándob három szintje kiállítási installációkat foglal magába. A földszinten az első dobba a szabadból lehet bejutni, majd innen a középső épületrész rendezvényterébe.”

„A kert célja, hogy az idelátogató olyan helyen találja magát, amelyet áthat az ÉLET. Áthatják az elemek, a tűz–víz–levegő–föld és az ezek metszőpontjában megszülető ötödik elem (quinta essentia), az élet forrása, a magyar hagyományban is jelen lévő életfa. A fa a világ tengelye, kapocs Ég és Föld között.”

Sárkány Sándor és Ertsey Attila Alakor nevű pavilonjának teljes koncepcióját itt teheti magáévá.


Nem úgy volt, hogy Malom lesz?

A tavaly novemberben kiírt ötletpályázaton januárban Getto Tamás és Hutter Ákos Malom jeligéjű pályamunkája nyert, az Alakor akkor a 2 millió forinttal járó második díjat kapta meg. A kormánybiztosság viszont öt látványtervet vásárolt meg – ezek közül eldönthették, hogy a funkcionalitási és költségvetési szempontokat is figyelembe véve melyiket és milyen formában építtetik meg.

Ki most a főnök a magyarok szereplésével kapcsolatban a világkiállításon?

Szőcs Géza volt kultúráért felelős államtitkár most egész pontosan a „Milánói Világkiállításon magyar részvételért felelős kormánybiztos”. A Miniszterelnökség december végén reagált arra az információra, amely szerint az expo magyar programjain való részvételért a MilanEx nevű cég is felelhet. Közleményükben azt írták,  a Magyarország világkiállításon való részvételével kapcsolatos feladatokat Szőcs látja el. Minderről, a Malomról és az expóról részletesebben itt írtunk.

eletfa