Nagy földrengés Afganisztánban és környékén – sokan meghaltak

Fotó: AFP / BASIT SHAH

-

Először Pakisztánból érkeztek hírek áldozatokról, azóta máshonnan is. Összesen már több mint kétszáz halottról tudni a térségben.Az Egyesült Államok földrengésfigyelő intézete 7,5-ös erősségű földmozgást jelentett, amelynek epicentruma Afganisztán északi részén, a Hindukus hegységben volt. A pakisztáni meteorológiai intézet korábban 8,1-es erejű rengésről adott hírt. A nagy rengés óta már jelentettek egy 4,8-as utórengést is.


Először északnyugat-pakisztáni helyi hivatalnokok számoltak be négy ember haláláról a Reuters hírügynökségnek, de azóta az országban már 152-re nőtt az áldozatok száma, egy pesavári kórházba pedig 50 sérült érkezett.

Afganisztánban az utolsó hírek 63 halottról szólnak. Az észak-afganisztáni Takhar tartomány egyik iskolájában meghalt 12 kislány, amikor megpróbált kijutni az épületből. A tartomány egy másik iskolájából 30 lányt kórházba vittek, de vannak sérültek máshol is.A BBC helyi tudósítója Pakisztán második legnagyobb városából, Lahore-ból azt jelentette, hogy a földrengés után megszakadt a telefonszolgáltatás. Ugyanez történt az indiai Dzsammu és Kasmír szövetségi állam fővárosában, Szrinagarban is.

Jóval messzebb, India fővárosában, Delhiben is jól érezhető volt a rengés, az emberek az utcára futottak, sok helyen elment az áram (lásd az egyik alábbi videót egy szupermarketből), rövid időre a metró is leállt.


Emberek az utcán DelhibenA térségben gyakoriak a nagy földrengések. Ezek sokszor szedtek több tízezer áldozatot. A 2005 októberi észak-pakisztáni természeti katasztrófa például több mint 80 ezer emberéletet követelt.

Az indiai kormányfő, Narendra Modi gyors helyzetértékelést és segítséget ígért, Afganisztánnak és Pakisztánnak is.

Az Újdelhi közelében található Noidában is az utcára rohantak az emberek