Hatalmas földrengés Nepálban

Fotó: AFP / PRAKASH MATHEMA

-

7,7-es – más források szerint 7,5-ös – erősségű földrengés rázta meg Nepált. Eddig 150 halottról tudnak. Szemtanúk szerint a fővárosban, Katmanduban több épület romba dőlt.


A nepáli Belügyminisztérium tájékoztatása szerint 150-nél is többen haltak meg a földrengésben. A CNN az amerikai földtani intézetre hivatkozva azt írja, hogy kevesebb mint 80 kilométerre Katmandutól lehetett a rengés epicentruma. A CNN helyi kirendeltségének riportere súlyos károkról számolt be, házak omlottak össze, utak rongálódtak meg. Az egész országban, sőt India északi részén, egészen Újdelhiig érezni lehetett a föld mozgását az NDTV indiai tévé szerint.

A Reuters tudósítója beszámolt arról a fővárosból, hogy mindenki kimenekült házából, és sokan sérülésekkel rohantak a legközelebbi kórházba. A katmandui központi kórházba több tucatnyi sérültet vittek be.A nepáli állami rádió figyelmeztette a lakosokat, hogy egyelőre ne menjenek vissza az épületekbe, mert utórengésekre lehet számítani. Egy utórengés már történt, ennek erőssége 6,6-os volt.


A Katmandu-völgy az ősi ázsiai civilizációk találkozási pontja, mintegy 130 fontos történelmi emlék, hindu és buddhista zarándok hely található itt. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) hét helyszínt vett fel a világörökségi listára.