Hatalmas felhajtással érkezett meg a szaúdi király Indonéziába

Fotó: MTI/EPA/AP POOL / ACHMAD IBRAHIM

-

Az elnöki palotában letakarták a meztelen szobrokat.


A világ legnépesebb muszlim országába, Indonéziába 47 év után először utazott szaúdi uralkodó. Szalmán bin Abdel-Azíz 1500 fős kísérettel, több mint 460 tonna felszereléssel – köztük Mercedes limuzinokkal és a repülőtéri kiszállásnál használt lifttel – érkezett történelmi látogatására.

A repülőtéren Joko Widodo indonéziai elnök és Jakarta keresztény kormányzója, Basuki „Ahok” Tjahaja Purnama fogadta a királyt. Szalmán király konvoja szigorú óvintézkedések mellett a Jakarta külvárosában található bogori elnöki palotába hajtatott, ahol több tízezren várták. A palotában található meztelen szobrokat a szaúdi látogatás idejére letakarták, de így tettek Abe Sindzó japán miniszterelnök januári látogatásakor is.

A szaúdi király 3 napig marad Jakartában, ahol gazdasági befektetésekről tárgyal. A tervek szerint 10 egyezményt írnak alá, amelyek a vallástól az oktatás- és az egészségügyön át a tudományig szabályozzák az két állam együttműködését. Indonézia azt reméli, hogy a látogatás 25 milliárd dollár (mintegy 7500 milliárd forint) új befektetést eredményez.

A megbeszélések után Szalmán 6 napot Bali szigetén pihen. A szaúdi uralkodó malajziai látogatással indította háromhetes ázsiai körútját. Indonézia után Bruneit, Japánt, Kínát és a Maldív-szigeteket is felkeresi. Rijádnak az a célja, hogy minél jobban csökkentse függőségét a kőolajból származó bevételektől.