Hatalmas eső áztatta a tüntetőket Budapesten

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

Demonstrációt tartott a Tanítanék mozgalom. Kiosztották a kormány bizonyítványát is.


"Nem álltunk meg, nem buktunk el" - májusban ezzel az üzenettel hirdette meg tiltakozó nagygyűlését a Tanítanék mozgalom. A program része lett egy "osztályozó konferencia", illetve a kormány és bizonyítványának kiosztása. A tiltakozók a Március 15. térről a Várkert Bazárhoz vonulnak. A budapesti rendezvényhez több vidéki vidéki városban is csatlakoztak. A résztvevők – tanárok, diákok, szülők – az oktatás megújítását követelik.

A tüntetésről folyamatosan frissülő tudósítást írt az Origo. Ebből közlünk részleteket.

Zuhogó esőben beszél a Várkert Bazárnál a tüntetők előtt Mendrey László. A Pedagógus Szakszervezetek Szövetsége elnöke a tankönyvpiac elsorvasztásáról beszélt, értelmetlennek és károsnak nevezte a központosítást. Mendrey szerint a gyerekek érdeke az első, ez kell, hogy vezesse a demonstrálókat.Eredmény nélkül

Sokat beszéltünk, de semmit sem értünk el - mondta a kormánnyal folytatott kerekasztal-tárgyalásokról Galló Istvánné. A Pedagógusok Szakszervezetének vezetője szerint mintegy ötven órát tárgyaltak összesen több fordulóban, de ezt úgy érezte, mintha "a halál ötven órája" lett volna. Nemet mondott a kormány a 18 éves korig tartó tankötelezettség visszaállítására, az állami tankönyvmonopólium megszüntetésére - mondta Gallóné. Szerinte ez vezetett ahhoz, hogy megint az utcára vonultak. "Lezárult egy időszak, sok tapasztalattal, tanulsággal, most a nyári szünidő az erőgyűjtés időszaka lesz, mert nem adjuk fel, nem adhatjuk fel."

Orbán Viktor és Áder János nemhogy nem kértek bocsánatot, hanem továbbra is tűrik, hogy kollégáinkat megfélemlítsék és megalázzák az állam képviselői - mondta Pukli István. A Teleki Blanka Gimnázium igazgatója szerint a kormány sem centralizálni, sem decentralizálni nem képes. Ha az egy nagy Klik nem tudott úrrá lenni a káoszon a közoktatásban, akkor vajon milyen sikerrel teszi majd ezt az 58 felé szabdalt új Klik-szervezet? - kérdezte Pukli.Egyest kaptak

A tüntetők értékelték a kormánytagok munkáját. Balog Zoltán, az EMMI tárcavezetője, Palkovics László oktatáso államtitkár, Kósa Lajos frakcióvezető, Rogán Antal és Lázár János miniszterek elégtelent kaptak, akárcsak Németh Szilárd rezsibiztos. Egyes kapott Orbán Vikotr kormányfő is, aki korábban azt mondta a pedagógusok tüntetéséről, hogy megmozdulásuk nem életszerű, és valakik befolyásolják őket.

A tiltakozáson felszólalt Sándor Mária is. "Beteg az ország, meg kell gyógyítani" - mondta a fekete ruhás nővérként ismert aktivista. Sándor Mária bejelentette, hogy július elsején a Kossuth téren az egézségügyi dolgozók tartanak demonstrációt.Közlemények csatája

Az MSZP támogatja a pedagógustüntetést - mondta Tóbiás József. Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint a tárgyalóasztal mellett nem lehet hinni a Fidesznek, Magyarországnak "csak és kizárólag az utcán és tereken kell tudnia megfogalmazni követeléseit".

Reagált a kormányzat is. A pedagógusok többsége a párbeszédben hisz, nem az utcai akciókban és politikai hergelésben - áll az oktatási államtitkárság közleményében. Az államtitkárság szerint a pedagógusok többsége mára arra is ráébredt, hogy bizonyos kormányellenes erők csak ki akarják használni őket. Különösen felháborító, hogy azok akarják mindig utcára vinni a pedagógusokat, akik rendszeresen elutasították a párbeszéd lehetőségét és a kormány meghívását a köznevelési kerekasztalhoz, amely a pedagógusokról és a gyermekekről szóló párbeszéd legeredményesebb fóruma - olvasható a közleményben.

Az államtitkárság szerint a kormány a gyermekek és a pedagógusok mellett áll, és 2010-től folyamatosan pótolja azokat a pénzeket, amelyeket a baloldal elvett a köznevelésből. Jövőre 130 milliárd forinttal több jut köznevelésre, mint idén, és 455 milliárd forinttal több jut, mint a baloldal által utoljára benyújtott, 2010-es költségvetésben.

A Fidesz-frakció szerint a pedagógusok többsége felismerte, hogy csak fel akarják őket használni azok, akik sorra visszautasították a párbeszédet a kormánnyal, a tárgyalások helyett pedig politikai tüntetéseket és utcai akciókat szerveznek. A nagyobbik kormánypárt közleménye szerint a Fidesz-kormány a rendszerváltás utáni legnagyobb pedagógus-béremelést indította el, amivel átlagosan 50 százalékkal emelkedik a tanárok bére. A béremelés idén és jövő ősszel is folytatódik és bérrendezés kezdődik az oktatást segítő, nem pedagógus végzettségű dolgozóknak is - olvasható a Fidesz közleményében.