Hatalmas erővel ütközött Jules Bianchi

Fotó: Getty Images / Getty Images

-

A korábbinál becsült erőhatás háromszorosa érhette a Marussia francia versenyzőjét, aki a legfrissebb adatok szerint 254 G-s erőhatást szenvedett el tavaly októberi baleseténél.


Az FIA újabb adatokat hozott nyilvánosságra a múlt héten elhunyt francia pilóta tavaly októberi balesetéről. Az adatokat a német Auto Motor und Sport című lap ismertette exkluzív cikkében. Ebből kiderül, hogy Jules Bianchit 254 G erőhatás érhette az ütközésnél, ami háromszor több az eredetileg becsült 92 G-nél.

Jules Bianchi kilenc hónapig volt kómában, július 17-én halt meg Nizzában.

Az esős japán pályán Bianchi 213 km/órás sebességgel veszítette el az irányítást a Marussia felett, 2,61 másodperccel később pedig 126 km/órás sebességgel csapódott bele a daruskocsiba, amely éppen Adrian Sutil kicsúszott Sauberjét mentette. A Marussia 55 fokos szögben, 58,8 G-vel csapódott a 6,8 tonnás daruskocsinak, de mivel az autó orra a gép alá fúródott, ez extrém tempóban fékezte le a kocsit.

Az FIA Biztonsági Tanácsának vezetője, Peter Wright szerint a baleset példa nélküli volt, egy ilyen helyzetet korábban elképzelni sem lehetett, ezért most rengeteg időt és energiát fordítottak a részletek kivizsgálására. Az FIA a baleset óta újabb intézkedésekkel próbálta növelni a biztonságot, az idei szezonra bevezették például a virtuális biztonsági autót, és vizsgálják azokat a lehetőségeket is, hogy miképpen tudnák jobban védeni a pilóták fejét az autóban.