Hatalmas büntetést kapott egy biztosító

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 58 millió forint bírságot szabott ki az Union Biztosítóra, egyebek közt tartalék- és tőkeszámítást érintő módszertani, informatikai, vállalatirányítási, nyilvántartási, számviteli, illetve a biztosítási ügyfél-szerződéseket érintő jogsértések miatt. A feltárt szabálytalanságok megszüntetéséről a biztosítónak októberig kell beszámolnia - közölte az MNB az MTI-vel pénteken.


A jegybank rendszeres ellenőrzései keretében átfogó vizsgálatot folytatott az Union Biztosító Zrt.-nél, a vizsgálat 2013 októberétől a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át. A feltárt jogsértések miatt a jegybank 40 millió forint felügyeleti és 18 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot is kiszabott a biztosítóra.

Az MNB megállapította: a biztosító egyebek közt a szavatolótőke-számítása során nem vett figyelembe minden számszerűsíthető kockázatot, kockázatkezelési rendszere nem volt alkalmas az egyedi és összesített kockázatok folyamatos mérésére. Az informatikai (IT) rendszerelemek nem mindegyike volt megfelelően zárt, a számviteli kimutatásokban, egyes adatszolgáltatásoknál pedig nem a valós értékek szerepeltek.

Hiányosságokat tárt fel az MNB az Union Biztosító panaszkezelési tevékenysége, illetve élet- és nem-életbiztosítási szerződéseinek - így az ingatlanbiztosítások, illetve a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások - kötelező, illetve lehetséges tartalmi elemei kapcsán.

A társaságnak a legtöbb jogsértést érintően idén október 15-ig kell beszámolnia az MNB határozataiban előírt intézkedések teljesítéséről.