Hatalmas bravúr: továbbjutott a magyar női röplabda válogatott

Fotó: MTI/EPA / LAURENT DUBRULE

-

HÁTTÉR

A magyar női röplabda-válogatott hétfőn az azeriek 3-1-es legyőzésével megszerezte csoportjában a harmadik, továbbjutást érő helyet a belga-holland közös rendezésű Európa-bajnokságon.


Jan De Brandt szövetségi kapitány együttese - amely 28 év után szerepelhet ismét a kontinensviadalon - nagy bravúrt ért el, ugyanis a legjobb 12 közé jutáshoz az idei Európa Játékokon negyedik riválist kellett felülmúlnia.


Az első szettet rendkívül könnyedén nyerte a magyar csapat, a folytatásban azonban feljavult az azeriek játéka, így a második játszmában roppant szoros csatában egyenlítettek. A harmadikban a magyaroknak sikerült jobban a végjáték, míg a negyediket már végig vezetve nyerték.

A magyar válogatott a keddi pihenőnap után szerdán a D csoport második helyezettjével, a német csapattal találkozik a negyeddöntőbe jutásért.


Eredmény

Magyarország-Azerbajdzsán 3-1 (16, -26, 22, 16)
Antwerpen, Lotto Arena, v.: van Gompel (holland), Markov (orosz)

A magyar csapat: Vacsi Evelin, Sándor Renáta, Tálas Zsuzsanna, Dobi Edina, Pallag Ágnes, Horváth Dóra, cserék: Kötél Dóra, Széles Petra, Liliom Rita, Szakmáry Gréta, Lévai Vivien

Álomszerűen kezdett a magyar csapat, Vacsi Evelin nyitásaival megszenvedtek az azeriek, legnagyobb bombázójuk, a 197 centiméter magas Polina Rahimova pedig az első percekben csak hibázni tudott (4-0). Bülent Karslioglu, az azeriek török szövetségi kapitánya rögtön időt is kért. Sikerült felráznia tanítványait, de csak néhány pillanatig, a magyarok ugyanis rendkívül pontosan és fegyelmezetten játszottak, így jelentős előnyt szereztek (11-5). Az azeriek mintha fejben feladták volna a játszmát, ráadásul sérülés miatt elvesztették kapitányukat, Okszana Kurtot. A magyarok így magabiztosan nyerték az első szettet.


A mintegy száztagú magyar szurkolótábornak köszönhetően szinte hazai környezetben érezhette magát a nemzeti színekben pályára lépő válogatott. Az azeriek viszont kezdtek magukhoz térni, különösképpen Rahimova, akire megpróbáltak szinte minden akciót kijátszani csapattársai. Fej fej mellett haladtak a csapatok (9-9). A második technikai szünethez érve a magyarok Dobi Edina jó pillanatai után egy ponttal vezettek (16-15).

A rövid pihenő a magyaroknak jött jobban, két gyors pontjuk után pedig az azeri kapitány gyorsan időt kért (18-15). Amikor egy apró figyelmetlenséget kihasználva minimális lett a különbség (19-18), Jan De Brandt kért szünetet. A belga szakember ezután fontos pillanatban hívta a videobíró segítségét, sikerrel, így döntetlen helyett két ponttal vezetett együttese (20-18). Tálas Zsuzsanna hibátlan nyitása után óriási lehetőséghez jutott (21-18) a magyar válogatott. Az azeriek szerencséjére Rahimova adogathatott, egyenlítettek is, de 22-22-nél éppen ő rontott el egy leütést. Elsőként a magyarok jutottak el szettlabdáig, de az azeriek hárítottak, a másodiknál pedig Sándor Renáta nyitása bizonyult hosszúnak. Az első azeri szettlabdát Horváth "lőtte le", a másodiknál azonban éppen őt sáncolták, ezzel egy 34 perces játszmában egyenlített a rivális.

A harmadik szettben az azeriek 4-0-ával kezdtek, de gyorsan felkapaszkodott a magyar válogatott, amely már csak kétpontos hátrányban volt az első technikai szünetben (8-6). A két csapat között nagyjából állandósult a különbség, az azeriek egyre magabiztosabban fejezték be akcióikat, és a második pihenőnél négy ponttal vezettek (16-12). A szünet jót tett a magyar csapatnak, amely a trükkös megoldások egész sorát bemutató Tálas Zsuzsanna révén egy pontra felzárkózott (17-16). Az azeriek újra Rahimovának köszönhetően kerültek lépéselőnybe, de Tálas nyitásai után egyenlítettek a magyarok (19-19). Ezután Pallag Ágnes nagy pillanatai következtek, majd Horváth ásza után két pontra volt a magyar csapat a második szett megnyerésétől. Erre Sándor Renáta ütése után három lehetőség volt: a második már nem maradt kihasználatlanul.

A negyedik játszma elején önbizalomtól duzzadóan játszott a magyar csapat, amely az első technikai szünetben négy ponttal vezetett. A folytatásban Kötél Dóra sérülése miatt kissé megtorpant a válogatott, de így is őrizte előnyét (11-9). Jan De Brandt ismét sikeresen kérte a videobírót, így újra négypontosra nőtt a különbség (15-11). Ekkor néhány labdamenetben már a szerencse sem hagyta el a magyarokat, akik rendkívül magabiztosan jutottak el a mérkőzéslabdáig, amelyet Pallag és Dobi közös sáncával értékesítettek.