Hatalmas amnesztiát jelentett be Etiópia

Fotó: MTI/EPA-APA / Josef Friedhuber

-

A földkisajátítások miatt kezdődtek a zavargások.


Etiópiában a rendkívüli állapot októberi kihirdetése óta őrizetbe vett emberek közül közel 10 ezret szabadon engednek - jelentette be Ziraj Fegessza. "Az őrizetbe vett személyek közül


9800-an szerdán szabadulnak, további 2449 ellen pedig az ország destabilizálása miatt vádat emelnek"

- mondta a védelmi miniszter. Fegessza szerint azok, akiket elengednek, javulást és megbánást mutattak az őrizetben.

Vé zavargások után, október 7-én rendkívüli állapotot rendeltek el a kelet-afrikai országban. Az oromo népcsoport az állami földkisajátítások ellen kezdett tiltakozni még 2015 novemberében, amikor a kormány új építkezési programokat jelentett be Addisz-Abeba körül. A tüntetések többször zavargásokba torkolltak, a randalírozók gyárakat és autókat gyújtottak fel.


A föld az államé

Etiópiában, Afrika egyik legdinamikusabban fejlődő országában az állam az ipar motorja. Az országban minden föld állami tulajdonban van, és a rajta sokszor nemzedékek óta gazdálkodó családok csak bérlőnek számítanak, ezért egy-egy állami beruházás előtt az etióp kormánynak nem okoz nehézséget a terület kisajátítása.

Jogvédő csoportok szerint több mint 450-en vesztették életüket tüntetésekben 2015 óta a mintegy 90 millió lakosú kelet-afrikai országban.