Hat századon múlt az újabb Hosszú-arany

Fotó: AFP / GABRIEL BOUYS

-

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka ezüstérmet nyert 200 méter háton.


A Rióban korábban három aranyérmet szerzett bajai úszó 2:06.05 perces idővel, óriási csatában lett második az amerikai Maya Dirado mögött. A 27 éves Hosszú korábban 400 méter vegyesen világcsúccsal, 100 méter háton minden idők második legjobb idejével, 200 méter vegyesen pedig olimpiai rekorddal nyert. Hosszú az előfutamban, majd az elődöntőben is országos csúcsot úszott, a fináléban azonban minimálisan, két századdal elmaradt ettől.


A néhány magyar szurkolótól is hangos Olimpiai Uszodában a rajtot követően a Vasas szupersztárja aki az elő- és a középfutamban egyedüliként úszott 2:07 perc alatti időt, ezzel több mint egy másodperccel volt jobb a másodiknál szinte azonnal az élre állt, az első forduló után világcsúcsrészidőn belül volt, és magabiztosan vezetett, féltávnál már közel egy testhosszal ellépett. Az utolsó 50-re fordulva sokkal jobban jött ki a delfinezésből, és ekkor úgy tűnt, nem vehetik el tőle a győzelmet, az amerikai azonban óriási hajrával feljött, és végül jobb benyúlásával, mindössze hat századdal győzött.


Az utolsó 50-re még elsőként fordult rá Hosszú Katinka


Amikor az ember ilyen szoros küzdelemben veszít, mindig benne van, hogy csak egy pici kellett volna a győzelemhez. Persze négy érem után nem panaszkodhatok, ezt tényleg nem gondoltam volna, hihetetlen!” nyilatkozta a finálét követően az M4 Sportnak.


Hosszú ezzel a második helyével 3 arany- és 1 ezüstérmet nyert Rióban, azaz megdöntötte Egerszegi Krisztina egy olimpián elért magyar eredményességi rekordját: a legendás Egér 1992-ben Barcelonában 100 és 200 méter háton, valamint 400 méter vegyesen szerzett aranyérmet. A sportágtól független magyar csúcs Keleti Ágnes nevéhez fűződik: a fantasztikus tornász 1956-ban Melbourne-ben négy aranyat és két ezüstöt nyert.


Eredmény

női 200 m hát, olimpiai bajnok:


Maya DiRado (Egyesült Államok) 2:05.99 perc
2. HOSSZÚ KATINKA 2:06.05
3. Hilary Caldwell (Kanada) 2:07.54