Hat országban már biztos figyelmezteti a kormány a menekülteket

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

Ennyi országban kötött le már hirdetési felületet a kormány, de a lista még bővülhet. Több országban szórólapoznak is.


Afganisztán, Pakisztán, Banglades, Koszovó, Jordánia, Libanon

– ezekben az országokban kötött már le hirdetési felületet a kormány a JWT reklámügynökségen keresztül.


Arról lapunk írt először, hogy a magyar kormány a JWT Budapest Marketing Szolgáltató Kft.-t bízta meg azzal a nemzetközi kampánnyal, melyben a menekülteknek magyarázzák el, hogy nem érdemes Magyarországra jönniük. Erre összesen 800 millió forintos keretösszegű szerződést kötött a Nemzeti Kommunikációs Hivatal a JWT-vel.

Hétfőn aztán előbb az AP hírügynökség számolt be egy libanoni napilapról, ahol egész oldalas hirdetése jelent meg a magyar kormánynak, majd a Twitterre raktak ki egy képet, hogy egy jordániai újságban is megjelent ugyanaz a hirdetés.


Az angol nyelvű hirdetés


A Kormányzati Információs Központ lapunkat arról is értesítette, hogy nem csak egész, hanem fél oldalas hirdetések is megjelennek a közeljövőben külföldi lapokban, ráadásul az országok listája még bővülhet, ugyanis a „hirdetések foglalása folyamatos”. Annyi azonban bizonyos, az angol és arab nyelvű figyelmeztetések a kiindulási és tranzitországokban jelennek majd meg.

A nemzetközi kampány már korábban megkezdődött Magyarország határaitól délre, ahol több tízezer szórólapot osztottak szét a menekültek között ugyanezzel a szöveggel.

Rákérdeztünk arra is, hogy pontosan mely lapokban jelenik meg a figyelmeztetés, és azok hány olvasóhoz érnek el, de erre nem kaptunk választ, ahogy arra sem, hogy a hirdetések ezekben az újságokban mennyibe kerül. Mint írták, „pontos tájékoztatást valamennyi foglalást és megjelenést követően, a kampány végeztével, a teljesítésigazolások aláírását követően” tudnak majd nyújtani.