Hat orosz űrhajósnő indult virtuális űrutazásra

-

Hasonló szimulációs kísérletre korábban még nem volt példa.


Példa nélküli kísérletbe kezdett egy orosz tudóscsoport, választ keresve arra a kérdésre, hogyan viselkedne a világűrben egy kizárólag nőkből álló legénység: hat nőt zártak össze nyolc napra Hold-utazásnak megfelelő körülmények között.


„Szeretném azt kívánni, hogy ne legyen konfliktus, de, ahogy mondani szokták, két gazdasszony nehezen fér meg egy konyhában” – jelentette ki Igor Usakov, az Orvosbiológiai Intézet (IMBP) igazgatója, amikor elindította a virtuális expedíciót.

Az egyforma vörös kezeslábasba öltözött hat önkéntes ezután átlépett az űrutazások fizikai és lelki hatásainak kutatásairól ismert intézetben berendezett kísérleti helyiségek bejáratául szolgáló „zsilipkapun”. A Holdra és vissza utazást utánzó kísérletben egy orvosnő és egy pszichológusnő is részt vesz. A virtuális utazás során a hat űrhajósnő különböző pszichológiai és biológiai kísérleteket is elvégez.

„A kísérlet pszichológiai szempontból rendkívül érdekes – mondta sajtótájékoztatóján Igor Usakov. – Most első ízben vesz részt ilyen legénység hasonló szimulációs kísérletben.”
„Érdekes lesz látni, hogyan kommunikál egy női legénység – mondta Szergej Ponomarjov, a kísérlet vezetője. – Eddig sosem voltak kizárólag nők a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). Úgy gondoljuk, hogy a világűr jövője ugyanúgy férfias, mint nőies, és be kell hoznunk azt az időszakot, amikor sajnálatos módon nem küldtünk elegendő nőt a világűrbe” – tette hozzá.

Oroszország küldte az első nőt a világűrbe 1963-ban Valentyina Tyereskova személyében, a nők azonban a későbbiekben kisebb részhez jutottak az orosz űrprogram fejlesztésében. Tavaly küldte Moszkva a negyedik női kozmonautát a világűrbe Jelena Szerova személyében. Az űrhajósnő elpanaszolta, hogy a visszatérése után megkérdezték tőle, hogyan mosott hajat az ISS-en, holott a férfi űrhajósoknak nem kellett ilyen kérdésre válaszolniuk. Az új kísérlet bemutatásakor az újságírók kérdései ismét akörül forogtak, hogyan bírja ki egy hétig a hat nő férfi vagy sminkelés nélkül. „Nagyon szépek vagyunk festék nélkül is” – válaszolta Darja Komisszarova. „Dolgozunk, és amikor dolgozunk, nem gondolunk férfiakra vagy nőkre” – tette hozzá kolléganője, Anna Kumaszaul. Az expedíció vezetője, Jelena Lucsnyickaja remélte, hogy nem történik semmilyen kellemetlenség. „Bizonyos vagyok abban, hogy megvan a műveltségünk és a személyes kvalitásaink ahhoz, hogy minden rendben menjen” – hangsúlyozta.