Hat napot túlélt a rombadőlt kenyai épület alatt

-

A nő pillanatnyilag nem tud mozogni, mert beszorult a romok alá.


Újabb túlélőre bukkantak a kenyai fővárosban, Nairobiban hat napja összedőlt épület romjai alatt: csütörtökön egy nőt igyekeztek kiszabadítani a mentőszolgálatok a törmelékek alól. Pius Masai, a mentési akciót koordináló csapat vezetője azt mondta, hogy a nő biztonságban van, képes beszélni és jókedvű, de egyelőre nem tud mozogni, mert beszorult a romok alá.

A múlt péntek éjszaka összeomlott hétemeletes épület romjai alatt kedden egy féléves kislányra bukkantak. Ez reményt adott a mentőszolgálatoknak arra, hogy további túlélőkre bukkannak.

Az áldozatok számáról eltérő információk láttak napvilágot: a BBC brit közszolgálati média információi szerint a szerencsétlenségben legalább 33-an meghaltak és továbbra is több mint 80 embert eltűntként tartanak számon. Az AP amerikai hírügynökség úgy tudja, hogy 36-ra emelkedett a halálos áldozatok száma és további 70 ember tűnt el.

A szerencsétlenséget követően az épület két tulajdonosát és a megyei önkormányzat 21 tisztségviselőjét őrizetbe vették, a bíróság azonban szerdán óvadék ellenében szabadlábra helyezte őket.

Nairobiban óriási az ingatlanok iránti kereslet, és számos építtető megkerüli a hatósági szabályozást, hogy csökkentse a költségeket és maximálja a profitot. Tavaly nyolc épület omlott össze, a szerencsétlenségek tizenöt ember halálát okozták. Ezt követően Uhuru Kenyatta elnök elrendelte, vizsgálják át az ország épületeit, hogy megfelelnek-e az előírásoknak. A kenyai építési hatóság a nairobi épületek 58 százalékát lakhatásra alkalmatlannak találta.