Hat méteren tetőzhet és kiönthet a Szajna Párizsban

Fotó: citizenside / CITIZENSIDE/patrice pierrot

-

A Louvre menti a műkincseket, több intézmény pedig ki sem nyit a rendkívül magas vízállás miatt. A múzeumok évek óta készültek a feladatra.


A Szajna vízszintje péntek reggelre meghaladta az öt és fél méteres magasságot, napközben pedig 6 méteren tetőzhet és helyenként ki is önthet Párizsban. Az előrejelzések szerint a vízszint csak vasárnap kezd csökkenni. Néhány utcában 20 centis víz hömpölygött. A Szajna felső rakpartján álló Louvre-ban a földszinti és alagsori raktárakból az emeleti termekbe hordják át a műkincseket.A raktárak kiürítésére 2003 óta rendelkeznek vészforgatókönyvvel a párizsi múzeumok. Jóllehet nem tudni, pontosan hány műtárgyat kell a helyéről elmozdítani, a feladat óriási, a prefektúra szerint ugyanis legalább 72 órára lenne szükség ahhoz, hogy a teljes múzeumot kiürítsék. A Louvre ezért is tervezi, hogy áthelyezi raktárát a lensi fiókmúzeumába, de az csak 2018-tól áll majd rendelkezésre.

A Louvre egyébként évek óta képzi munkatársait a műkincsek biztonságos evakuálására. Legutóbb március 8-án tartottak gyakorlatot az iszlám művészetek részlegében. A közelmúltban épült szárny vízelzáró ajtókkal és speciális szivattyúkkal is rendelkezik. A Louvre mindegyik részlegének megvan a saját vészforgatókönyve a műkincsek gyors elcsomagolására.A Szajna túlpartján álló Orsay Múzeumban is megkezdődött a műtárgyak kimentése a felsőbb szintekre. Nem nyit ki pénteken a Francois Mitterrand Nemzeti Könyvtár két létesítménye – ezek szintén a Szajna-parton állnak. A városban több, a hajókra meghirdetett rendezvény is elmarad, a sétahajókat leállították. Az alsó rakpartot már szerdán lezárták a forgalom elől, ami jelentős dugókat okoz az egész városban. A Szajna mentén haladó regionális vasúthálózat C vonala pénteken sem működik. A metró viszont menetrendszerűen közlekedik, bár egyes állomásokon gondot okoz a beszivárgó víz.

A várost nem fenyegeti az 1910-eshez hasonló katasztrófa. Akkor a Szajna elérte a 8,42 méteres magasságot, elárasztotta a metrómegállókat és megbénította a fővárost, de megközelítheti az 1982-es árvízhelyzetet – akkor 6,12 méteren tetőzött a folyó.


Csütörtökről péntekre ennyit emelkedett a vízszint


A Párizstól délre fekvő Seine-et-Marne megyében továbbra is legmagasabb fokú a riasztás. A több napi esőzéseket követően ezreket kellett evakuálni, és még pénteken is mintegy hétezren voltak kénytelenek elhagyni otthonaikat, mert az utcákat félméteres, egyes helyeken kétméteres víz lepte el. Tizenkét másik megyében eggyel alacsonyabb fokozatú a riasztás.

A hatalmas esőzések okozta árvizeknek eddig 14 halálos áldozatuk van – írja a BBC. Tízen Németországban haltak meg, ketten-ketten pedig Franciaországban és Romániában.


Épülő mobilgát a Szajna partján