Hat Magyarországnyi ember menekül

Fotó: Hölvényi Kristóf

-

Az ENSZ szerint ma minden 122. embernek kényszerből el kell hagynia az otthonát.


Újabb rekordot dönthet idén a menekültek száma, 2015 közepéig 20,2 millióan kényszerültek elhagyni hazájukat – derül ki az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) pénteken közzétett féléves jelentéséből. A legtöbb új menekült, több mint 930 ezer, Jement kényszerült elhagyni az ott kirobbant fegyveres konfliktus miatt. Összességében viszont továbbra is szíriai a legtöbb menekült; az évek alatt több mint négymillióan hagyták el az országot, 7,6 millióan pedig az országon belül kerestek menedéket.

A jelentés tanúsága szerint 2,5 millióan várnak menedékkérelmük elbírálására, a legtöbb ilyen beadvány Németországban, Oroszországban és az Egyesült Államokban érkezett a menekültügyi hivatalokhoz. Sokan kényszerültek elhagyni otthonukat még Ukrajnában, Szomáliában, Dél-Szudánban. De Burundiban, a Közép-afrikai Köztársaságban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Irakban is nőtt a földönfutóvá vált emberek száma.

Emellett többen lettek az úgynevezett belső menekültek is, azok, akiknek el kellett ugyan hagyniuk otthonukat, de saját hazájukban maradtak. Az ő számuk kétmillióval 34 millióra nőtt. A jelentés ugyanakkor megjegyzi, hogy ez csak azokat a belső menekülteket vették számba, akiket az ENSZ támogat.

A számok alapján valószínű, hogy 2015 lesz az első olyan esztendő, amikor a menekültek száma világszerte átlépi a hatvanmilliót. A 2015-ös év végleges adatait azonban csak a jövő év közepén teszi majd közzé az UNHCR. Tavaly év végén 59,4 millió menekült volt világszerte. „A korunkat menekülés és kitaszítottság jellemzi” – fogalmazott António Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa, figyelmeztetve egyúttal: minden eddiginél nagyobb toleranciára, együttérzésre és szolidaritásra van szükség azok iránt, akik mindenüket elveszítették. A menedékkérők többségének a konfliktuszónákkal szomszédos fejlődő országok adnak otthont, és figyelmeztet, hogy egyre érezhetőbb a menedékkérőkkel szembeni ellenérzés és a kérdés átpolitizálódása.