Hat javaslattal megy Orbán Brüsszelbe

Forrás: Orbán Viktor Facebook

-

Orbán Bajorországban jelentette be, hogy átvenné a határőrizetet Görögországtól, és még a schengeni határokon kívül szétválogatná a menekülteket. A németektől azt kérte, hogy az ő saját döntéseiket ne tegyék kötelezővé mások számára. A bajor kormányfő szerint támogatást, nem kritikát érdemelne.


„A realitást szeretném visszahozni a politikába” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Bajorországban, miután részt vett a bajor kormánypárt, a CSU kihelyezett frakcióülésén a Banz kolostorban. A Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel együtt tartott közös sajtótájékoztatón Orbán arról beszélt, hogy köszönettel tartozik a CSU-nak, amiért segítettek a teendők közt első helyre tenni a határok védelmét. A kormányfő ugyanakkor azt is mondta, hogy Bajorország déli határait is Magyarország védi, ezért ő afféle „végvári kapitány”.

A miniszterelnök szerint Európában két nézet áll egymással szemben. Az egyik szerint olyan tömegek tartanak a kontinens felé, amelyeket nem lehet megállítani, ezért hatályon kívül kell helyezni a szabályokat, és „történjen, ami történik”. Orbán viszont nem osztja ezt, szerinte megvannak a jogszabályok és az erő is ahhoz, hogy „a jogrenden belül” keretek közt tartsák a menekültek hullámát.

Orbán hat javaslattal utazik Brüsszelbe, az EU állam- és kormányfőinek szerda esti csúcstalálkozójára (ezek hasonlóak ahhoz, amiről kedden írt a BBC budapesti tudósítója)

  • Meggyőzné Görögországot, hogy engedje át a határ védelmét „azoknak, akik hajlandóak megvédeni a külső határt”.
  • Szétválasztaná még a schengeni határon kívül a menekülteket és a gazdasági bevándorlókat.
  • EU-s szinten határozná meg a biztonságos országok listáját, amelyen minden EU-tagjelölt ország automatikusan szerepelne.
  • Azt javasolja, mindenki növelje meg egy százalékkal a befizetését, csökkentse egy százalékkal a kiadásait, hogy legyen pénz a helyzet kezelésére, és azt ismételjék meg, ahányszor csak szükséges.
  • Kiemelt partnerséget javasol Törökországgal, és Oroszországgal is „újragombolná a kabátot”.
  • Az ENSZ-ben is azt fogja javasolni, hogy „hozzunk létre világkontingenst”, vagyis legyenek világszintű kvóták a menekültek elhelyezésére.
Egy kérdésre válaszolva Orbán azt mondta, hogy folyik a horvát határszakasz lezárása, de ezt nehezíti, hogy Horvátország ezrével hordja a határra regisztrálatlanul a menekülteket.


„Ne legyen morális imperializmus!” – mondta Orbán egy másik kérdésre válaszolva. A magyar kormányfő nem vonja kétségbe Németország jogát, hogy erkölcsi mércéket állítson fel magának, és akár úgy is döntsön, hogy mindenkit befogad. Ez egy német belpolitikai vita, nekik kell eldönteni – mondta Orbán –, de azt kérte, hogy ez a döntés ne legyen kötelező Magyarország számára, mert „mi nem akarunk megváltozni”. A keresztény politikus felelőssége Orbán szerint azt jelenti, lehetővé kell tenni, hogy a menekültek a lehető leghamarabb visszatérhessenek a hazájukba.


Horst Seehofer arról beszélt, hogy a menekültválság miatt történelmi feladat előtt áll Európa, ezért az EU tagállamainak kötelességük szóba állni egymással, hogy megoldást találjanak. Jelenleg kaotikus viszonyok uralkodnak, ezért mindent meg kell tenni, hogy rend legyen – mondta a bajor kormányfő, aki szerint Orbán ezzel próbálkozik, ezért pedig támogatást, és nem kritikát érdemel. Bajorország támogatja Orbán világkontingensre vonatkozó ötletét, a saját politikáját pedig Seehofer úgy fogalmazta meg: korlátozni a bevándorlást, és integrálni a valóban védelemre szorulókat.