Hat év múlva elindulhat az állandó londoni NFL-csapat

Fotó: POOL / TOM HEVEZI

-

Az évek óta dédelgetett terv most már „pályára van állítva” – mondta a liga egyik alelnöke. Nem igaz – válaszolta erre az NFL, a legnagyobb amerikaifutball-szövetség szóvivője.


„Meggyőződésünk, hogy 2022-ben készen áll a londoni csapat az NFL-re – mondta Mark Waller, az észak-amerikai profi amerikaifoci-liga (NFL) nemzetközi ügyekért felelős egyik alelnöke. – Annak idején, amikor 2007-ben az első NFL-meccset megrendeztük Londonban, azt mondtam, hogy 15 év kell ahhoz, hogy legyen itt egy csapat. Hát most az út felénél járunk.”

Waller szerint London ideális helyszín, hiszen elég nagy és elég elhivatott az amerikaifutball szurkolói bázisa ahhoz, hogy eltartson egy franchise-t. Egy londoni csapat nemcsak a brit főváros, hanem kis túlzással egész Európa csapata lenne, hiszen rengeteg szurkolónak teremthetnék meg a lehetőséget, hogy anélkül láthassa kedvenc csapatát, hogy át kelljen szelnie a fél világot.


Pedig London már készen állna...


A dolog szépséghibája, hogy a BBC által lelkesen közölt hírt Brian McCarthy, az NFL szóvivője tömören így kommentálta: „Nem igaz.” Kicsit bővebben pedig kifejtette, hogy az elmondottak csak az alelnök azon véleményét tükrözik, miszerint, ha akarták volna, akkor nagyjából másfél évtizedre lett volna szükség egy, az Egyesült Államokon kívül működő állandó csapat elindításához.

Ennek azonban számos gyakorlati akadálya van – figyelmeztet az NBC honlapján megjelent cikk. Így kizárható, hogy lenne olyan csapat, amelyik hétről hétre több ezer (egy nyugati parti túra esetében akár tízezer) kilométert is akarna utazni; a fociba befektetni szándékozó amerikai üzletemberek nem nagyon vágyakoznak a brit és uniós adózási szabályok alá; és végül, de nem utolsósorban, nem nagyon tudnának összeszedni egy csapatra való (53 fős egy-egy keret) olyan játékost, aki hajlandó lenne a családjával együtt Londonba költözni.

A ligának egy londoni csapat gründolásánál sokkal fontosabb volt, hogy megoldja a Los Angeles-i franchise ügyét, amit a St. Louis Rams költözésével most már ki lehet pipálni. Így marad az a várható opció, hogy az NFL a kezdeti egy, két, majd tavaly már három meccsről szépen feltornázza nyolcra a londoni alapszakaszmeccsek számát, ami már majdnem olyan, mintha saját csapata lenne a városnak, pont annyi, ahány hazai meccset rendezhet egy-egy csapat Amerikában.

Londonban 2007 óta rendeznek amerikaifoci-meccseket, 2013 óta pedig a Jacksonville Jaguars képében már „saját” csapatuk is van – a floridaiak 2020-ig biztos, hogy minden évben egy alapszakaszmeccset Londonban fognak játszani (ráadásul a tulajdonosuknak, a pakisztáni Shaid Khannak a kezében van a Fulham londoni futballklub is).

A liga évek óta egyre jobban megveti a lábát a Londonban. A kezdeti bemutatómérkőzések után már alapszakaszmeccset rendeztek, idén pedig három mérkőzés lesz, kettő a Wembley-ben, egy pedig Twickenhamben.

A 2016-os londoni NFL-program:
október 2.: Jacksonville Jaguars–Indianapolis Colts (Wembley)
október 23.: Los Angeles Rams–New York Giants (Twickenham)
október 30.: Cincinnati Bengals–Washington Redskins (Wembley)