Hat év börtönre ítélték a bostoni robbantó egyik barátját

-

Hatévi szabadságvesztésre ítélték kedden a kazah Diasz Kadirbajevet, aki félrevezette a bostoni robbantók utáni nyomozást. Kadirbajev a merényletért halálra ítélt Dzsohar Carnajev egyik barátja volt.


A 2013. április 15-i bostoni kettős robbantásban hárman – köztük egy 8 éves kisfiú – életüket vesztették, 264-en pedig megsebesültek. A merényletet Dzsohar a bátyjával, Tamerlan Carnajevvel követte el, aki később, a rendőrséggel vívott tűzharc során életét vesztette. Ez volt a legsúlyosabb terrortámadás, amelyet amerikai területen 2001. szeptember 11. óta elkövettek. A csecsen származású fivérek a robbantás után egy rendőrt is agyonlőttek.


Carnajevnek a szövetségi ügyészség által megvádolt három barátja közül Kadirbajev az első olyan, akit elítéltek. Egy másik kazah cserediákot, Azamat Tazsajakovot, Kadirbajev szobatársát tavaly augusztusban találta bűnösnek az esküdtszék szintén a hatóság félrevezetése miatt. Egy másik fiatalembert, az etióp származású, amerikai állampolgárságú Robel Phillipost azért marasztalták el, mert hazudott a nyomozóknak.Tazsajakov és Philipos ügyében a tervek szerint pénteken hirdetnek ítéletet. A második kazah vádlottra négyévi szabadságvesztés kiszabását kérte a bíróság.

A két kazah a vád szerint azzal akadályozta a nyomozást, hogy megpróbált a Carnajev kollégiumi szobájából elemelt tárgyi bizonyítékokat – egyebek között egy laptopot és egy kiürített petárdákat tartalmazó hátizsákot – megsemmisíteni, illetve elrejteni. Az ügyészek azt nem feltételezték, hogy Carnajev három barátjának előzetes tudomása lehetett a készülő merényletről.