Hat belga rendőrőrsöt zártak be terrorveszély miatt

Fotó: AFP / BRUNO FAHY

-

A kelet-belgiumi Verviers városában attól tartanak, megismétlődhet az egy évvel ezelőtti merénylet. Akkor két feltételezett terrorista halt meg.


Vincent Corman, a régió rendőrkapitánya a La Libre Belgique francia nyelvű belga napilapnak elmondta, hogy a biztonsági intézkedésre nemcsak a rendőrök, hanem a polgári lakosság védelme érdekében is szükség van. Tájékoztatása szerint konkrét fenyegetést nem kaptak, de észszerűbbnek találták, ha a megnövekedett terrorfenyegetettség miatt csökkentik a lehetséges célpontok számát az évforduló körüli napokban.

A zárva tartó rendőrségi épületek nem jelentik a rendőrség csökkentett utcai jelenlétét, sőt, a következő napokban megerősített járőrözést tartanak a rendőrőrsök január 19-i újranyitásáig.

Frédéric Van Leeuw belga szövetségi ügyész egy héttel ezelőtt hívta fel a figyelmet az újabb lehetséges terrorista akciókra. Az ügyész szerint a terroristák dátumhoz köthető szimbólumokat keresnek, ezért tartotta elképzelhetőnek, hogy pénteken, január 15-én újabb támadásra számíthat Belgium.

Van Leeuw elmondta, hogy a rendőrség figyel a szimbolikus dátumokra, és felkészül az esetleges olyan támadásokra, mint amelyek például a Thalys nemzetközi gyorsvonat ellen kitervelt, de végül meghiúsított tavalyi támadás vagy a brüsszeli zsidó múzeum ellen elkövetett, de a támadó halálával járó merénylet évfordulóján lehetnek.

A Belgium keleti országrészében található Verviers városban egy évvel ezelőtt terrorista sejtet számoltak fel a hatóságok. A rendőrségi akció keretében két feltételezett terrorista vesztette életét, valamint nyolc embert vettek őrizetbe terrorista csoporthoz tartozás vádjával, akik közül négyen azóta is vizsgálati fogságban vannak.