Használja ki a hőség utolsó két-három napját!

Fotó: MTI/Máthé Zoltán / MTI/Máthé Zoltán

-

Még péntekig- szombatig marad a meleg, aztán rosszabbra fordul az idő. Vérbeli őszi idő lesz – írta a Köpönyeg.hu előrejelzésében.


Csütörtökön napos, fátyolfelhős időre számíthatunk, eső nélkül. A déli, délnyugati szél megerősödik, sőt a nyugati, északnyugati területeken viharos széllökések is lesznek. Reggelre általában 14 és 19 fok közé süllyed a hőmérséklet, de főleg a nagyvárosokban trópusi meleg várható 20 foknál magasabb minimum-értékekkel. Délután országos 30-35 fokos hőség lesz.


Pénteken folytatódik a fátyolfelhős idő, majd az északnyugati tájakon késő délutántól már gomolyfelhők is megjelennek, melyekből este zápor, zivatar is kialakulhat. A szél átfordul északnyugatira így a Dunántúl északi részén megszűnik a hőség, 30 fok alá süllyed a hőmérő higanyszála. Máshol marad a rendkívüli meleg.

Szombaton északnyugat felől záporok, zivatarok alakulnak ki, és a szél többfelé megerősödik. Már a Dunántúl nagy részén 30 fok alatt marad a csúcsérték, de a keleti területeken továbbra is rekkenő hőségre van kilátás.

Vasárnap markáns fordulat várható az időjárásban. Északnyugat felől tovább növekszik a felhőzet és sokfelé alakul ki eső, zápor, zivatar. Felhőszakadás és jégeső is lehet, illetve tartós, kiadós esők is lehetnek. Erős, olykor viharos lesz a szél. Erős hidegfronttal térhet vissza az igazi őszi idő. A nyugati tájakon csak 20, keleten még 29 fok körüli értékeket mérhetünk.

A jövő hét elején tovább csökkenhet a hőmérséklet, marad a borongós, gyakran csapadékos időjárás.