Harvey után Irma készül lecsapni

Fotó: AFP / JEWEL SAMAD

-

Florida felkészül a hurrikán fogadására.


A közelgő Irma hurrikán miatt szükségállapotot hirdetett ki Rick Scott floridai kormányzó. A 4-es erősségűre fokozódott vihar a karibi térségben pusztít, helyenként 220 kilométer/órás sebességgel süvítő szelekkel. Jelenleg a Kis-Antillák szigetlánc északi részén tombol, Puerto Ricótól keletre. Szükségállapotot hirdettek Puerto Ricón, az amerikai Virgin-szigeteken, valamint több kisebb karibi szigeten is. Hispaniolán és a Bahamákon is rendkívül veszélyes hurrikánra számítanak.

Az amerikai hurrikánközpont előrejelzései szerint az Irma tovább erősödik, várhatóan óriási esővel érkezik Floridához a hét végén, és a tenger hullámait hat-hét méteresre korbácsolja fel.

Azt nem tudják még pontosan megbecsülni, hogy hol ér partot, a számítógépes modellezések szerint a hét második felében fordul majd Florida felé. A floridai kormányzó az állam mind a 67 megyéjére kihirdette a szükségállapotot.

"Mi, Floridában mindig a legrosszabbra készülünk, és a legjobbat reméljük, és annak ellenére, hogy az Irma útvonalát még nem ismerjük pontosan, nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne készüljünk fel alaposan" – fogalmazott Scott.

A kormányzó a Twitteren azt írta, hogy beszélt Donald Trump elnökkel, aki "felajánlotta a szövetségi kormány minden erőforrását" a hurrikán elleni védelemhez.