Harry Potter „anyukája” nagyban játszik a skót függetlenség ellen

Fotó: AFP / JEWEL SAMAD / AFP / JEWEL SAMAD

-

HÁTTÉR

Bűbájos történet: Joanne K. Rowling egymillió fontos (380 millió forintos) adománnyal támogatja az elszakadás elleni kampányt. Szerinte a függetlenedni akaró skótok nem számolnak egy csomó olyan problémával, amely majd a különállással együtt járna. Az írónőnek egyébként nem eshetett nehezére bőkezűnek lenni, hiszen becsült vagyona több, mint II. Erzsébeté.


A Skócia fővárosában, Edinburghben élő író a honlapján bírálta élesen a skót függetlenséget pártoló erőket – köztük a skót kormányt –, mondván: ezek az erők a politika „nacionalista peremvidékét” képviselik, és hajlamosak az ördöggel azonosítani bárkit, aki „nem vakon és megkérdőjelezhetetlenül függetlenségpárti”. J.K. Rowling szerint az elszakadásért kampányolók nem vesznek tudomást a nyilvánvaló kockázatokról. Nem hallgatják meg az ésszerű kérdésfelvetéseket sem, és „félelemkeltéssel” vádolják azokat, akik szóba hozzák az igazán nagy horderejű ügyeket. Például azt, hogy Skócia a függetlenedés esetén erőteljesen rá lenne szorulva az olajbevételekre, és nem biztos, hogy visszakerülhetne önálló tagállamként az Európai Unióba. „Függetlenné válása esetén Skóciának egyedül kellene versenybe szállnia a világpiacon, egyedül kellene megvédenie magát a 21. század fenyegetéseitől” - fogalmaz az író A Skócia elszakadása ellen küzdő, Better Together (Jobb együtt) nevű kampányszervezet szóvivője a BBC-nek adott nyilatkozatában utalt Rowling adományára, és hangsúlyozta, hogy a szervezet „jó hasznát veszi” majd a pénznek. Az írónőnek nem jelent komoly anyagi megterhelést az adomány. A The Sunday Times Rich List című összeállításában 570 millió fontra (csaknem 220 milliárd forintra) becsüli Rowling vagyonát, ami tíz millióval több, mint tavaly. Rowling, az idei ezres lista 180. helyezettje, messze a világ leggazdagabb regényírója, és még a 88 éves II. Erzsébet királynőnél is több pénze van. A brit uralkodó az idei listán 330 millió fonttal szerepel; ez a 285. helyre volt elegendő.


Híd a Glenfinnan viadukt felett a Skót Felföldön - három Potter-film forgatási helyszíne


Alex Salmond skót kormányfő, a Skóciát 2011 óta parlamenti többségben kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője két és fél éve jelentette be, hogy Skócia 2014-ben népszavazást tart függetlenné válásáról. A referendumot a skót kormány szeptember 18-ra írta ki. A népszavazáson a következő, egyetlen, egyszerű választást lehetővé tévő kérdésre kell majd válaszolni: „Skócia független ország legyen-e”?