Harrach szerint nincs esélye az ellenzéknek

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

A KDNP frakcióvezetője szerint "már dúl a kampány": a kormányzati oldalon teljesítményről, nagy feladatokról és megoldásokról van szó, az ellenzéki oldalon viszont csak "hisztérikus kirohanások" láthatók.


A kormányoldal a század nagy feladatát célozta meg az Európát elárasztó migránsáradat elleni védekezéssel – mondta Harrach Péter a gondola.hu-nak. A frakcióvezető szerint kormányzat üzenetei a népesedési probléma nemzeti megoldását jelentő családtámogatásról szólnak, illetve "a valóban imponáló kormányzati sikerekről". Az ellenzéki kampány ezzel szemben egy mondatban foglalható össze: "Orbánt le kell váltani". A kereszténydemokrata politikus szerint "a szándék valódi oka nyilvánvaló: a különböző ideológiai és szociológiai talajon kivirágzott politikai szervezetek – ide értve a civilnek álcázottakat is – hatalomra törnek". Erre azonban szerinte "semmi esélyük, amíg a sikeres miniszterelnök a helyén van". "Egy ország kormányzásához kevés a teátrális szöveg és a hisztérikus kirohanás."

A kormánypárti megkérdezték, hogy ha az ellenzék valamennyi pártja összefogna Orbán leváltásáért, és közös miniszterelnök-jelölttel állnának elő, az nem jelentene-e veszélyt a kormányra. Harrach azt kérdezte: "Ki más lenne képes az elmúlt évek teljesítményére és a jövő kihívásainak is megfelelni?"

Szerinte a kormány képes az illegális migránsáradattal szembeni önvédelemre. "Nemcsak feltartóztatja azt, de ellenáll a nyugat migránsexportjának is." Szerinte különbséget tesznek valódi üldözött és gazdasági bevándorló között, a karitatív szervezeteknek nyújtott célzott támogatással közvetve segítik az embercsempészek áldozatait, a közel-keleti üldözött keresztény közösségeket pedig szülőföldjükön életfeltételeik megteremtésében támogatják.

A kormányképességről azt mondta, már az első Orbán-kormány korszakváltást hozott: a miniszterelnöknek sikerült megteremtenie a keresztény, polgári és nemzeti eszmeiség összhangját, a jobboldal egységét. 2010-ben az ország csőd közeli állapotban volt. Az új kormány rendbe tette a költségvetést, "megszabadult az IMF gyámkodásától", segítséget nyújtott az eladósodott családoknak, ha kellett, a pénzintézetekkel szemben. Megalkották az új alaptörvényt, amely rögzíti "nemzeti létünk kereteit és értékeit", többek között az élet, a házasság és család védelmét – mondta Harrach, aki a szociális intézkedések közül kiemelte a gyermekek érdekében tett lépéseket, például az ingyenes étkezés és ingyenes tankönyvellátás jelentős bővítését.

„A kormány patrióta gazdaságpolitikát hirdetett, amelynek kedvezményezettjei nem a nemzetközi, hanem elsősorban a magyar cégek lettek. Ez látványosan a közüzemi szolgáltatók esetében valósult meg, aminek következtében jelentősen csökkentek a háztartások energiaköltségei” – mondta. „A sikeres gazdaságpolitika lehetővé tette a foglalkoztatás bővülését” Jelentősen emelkedtek a bérek, ami nemcsak a középosztály, de a minimálbér emelésével a kis jövedelműek helyzetét is javította – mondta a KDNP frakcióvezetője.