Harrach Péter: "sikk lett a bunkóság"

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

A Quaestor-ügy volt a téma napirend előtt a parlamentben. Az MSZP és a Fidesz egymásra mutogatott, míg a Jobbik az MSZP-re és a Fideszre. Rogán Antal bejelentette: a Bevának kutya kötelessége kártalanítani az Quaestor-ügyfeleket. Harrach Péter a politikai kultúrát siratta. Összefoglaló


A szocialista Lukács Zoltán a Quaestor-ügy kapcsán több kérdést is feltett napirend előtt a parlamentben, így például azt: mennyire bevett szokás, hogy egy csődbe ment vállalkozás vezetője a külügyminiszteren keresztül küld levelet a miniszterelnöknek? Leveleket hozott-vitt, vagy pénzt is? - kérdezte a politikus. Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára erre úgy válaszolt: mind erkölcsileg, mind a közjó és mind a jog szempontjából rendben zajlottak az ügyek a tárca részéről Quaestor-ügyben. Egyetlen forint állami vagyon sem veszett el - hangoztatta. az államtitkár.

A Jobbik szerint koalíciót kötött egymással az MSZP és a Fidesz Quaestor-ügyben. Volner János, a Jobbik képviselője ezt azzal indokolta, hogy a szocialisták kormányzása alatt a brókerház mintegy 17 milliárd forintos állami kezességvállalásban részesült, és azt nem vizsgálta a Fidesz-kormány. L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára válaszában visszautasította, hogy koalíciót kötöttek volna az MSZP-vel. Közölte azt is, a kormánynak nincs köze ahhoz, hogy a szocialisták kormányzása alatt a Quaestor 17 milliárd forint hitelt kapott a Magyar Fejlesztési Banktól.


A Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal bejelentette, hogy képviselőcsoportja további szigorítást javasol a brókerbotrányok áldozatainak kártérítését szolgáló vagyon biztonságba helyezéséről szóló törvényjavaslatban. Közölte, olyan módosító indítványt adnak be, amely világossá teszi, hogy a vagyon zár alá vétele szempontjából vizsgálhatók azok a tranzakciók is, amelyek a büntetőeljárást megelőző egy évben történtek. A Fidesz-frakció véleménye szerint a Quaestor is egy brókerbotrány, ezért a Befektető-védelmi Alap (Beva) felelősséggel tartozik. A frakció elvárása az, hogy a Beva a Quaestor-brókerügy minden egyes, hatmillió forint alatti kisbefektetőjét kártalanítsa - mondta Rogán Antal.

Az LMP szerint nemcsak a cégvezetők vagyonát kellene zárolni, hanem mindazon hivatalos személyekét is, akik tudomásuk ellenére nem tették meg a szükséges intézkedéseket. A párt képviselője, Szél Bernadett példaként Orbán Viktort, a jegybank vezetőit, a kormánytagokat említette. Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára erre úgy reagált: inkább arról kellene beszélni, hogyan kártalanítsák a pénzügyi vállalkozások ügyfeleit. Szerinte könnyű azt kiabálni, hogy mindenkinek mindent fizessen ki az állam, de figyelembe kell venni a törvényeket és az uniós irányelveket is.

A KDNP elnöke, Harrach Péter szerint kivirágzott „a gyűlölet kultúrája", az alpári stílus elfogadott lett, hazugság és alaptalan gyanúsítgatások fertőzik a közéletet. Mélyponton van a politikai kultúra - összegzett, megjegyezve azt, „úgy látszik, sikk lett a bunkóság".