Harrach: a választás a posztkommunizmus végét jelentheti

Fotó: VS.hu/Horváth Nándor / VS.hu/Horváth Nándor

-

Az alaptörvény praeambuluma egy költemény, Magyarországon csak egyetlen államférfi van, a kormányoldal térben és időben is kitágította a nemzetet és nem a politika irányítja a világot – tudtuk meg Szűcs Lajos és Harrach Péter közös lakossági fórumán Gyömrőn, szerda este. Ja, és kiderült az is, hogy mi a különbség a Fidesz és a KDNP között.


A helyi művelődési ház színháztermében körülbelül 150-en gyűltek össze a rendezvényre. Sőt egy ellentüntető úr is vár az épület előtt, aki a helyi „kormányváltó” jelölt, Szabó Rebeka és Szűcs Lajos közti elmaradt vitát kéri számon transzparensén. A fórumra érkezők hol értetlen, hol dühös pillantásokat vetnek az úr felé, de hangosan senki sem bírálja megmozdulásáért és Szűcs Lajos is megtorpanás nélkül halad el mellette megérkezésekor.


-


Szűcs Lajos a 2002-es vereségre emlékeztetett

A Pest megyei 7-es választókerületben induló – jelenleg is képviselő és a Pest megyei közgyűlés elnöke – rövid beszédében egyszerre beszél a helyieket érintő témákról és a választás fontosságáról. A kormánypárti politikus ünnepélyesen átadta a város – országos pártoktól független – polgármesterének azt az igazolást, amely a település több mint 1,5 milliárdos adósságának átvállalásáról szól és kiemelte a gyömrői közlekedési útvonalak felújítását, mint a következő ciklus egyik legfontosabb feladatát. A legtöbbet azonban az április 6-i választásról beszélt: külön kiemelte, hogy a sorsolás alapján a szavazólapokon a hatodik helyen szerepel majd a neve a 16 egyéni jelölt között és a Fidesz is a hatodik lesz a 18 listát állító párt között. Hangsúlyozta: igenis van vesztenivalója a kormánypártoknak. „Akit egyszer a kígyó megmart, az a gyíktól is fél” – utalt 2002-es választási vereségükre, amikor szerinte a mostanihoz hasonlóan a közvélemény-kutatásokat vezette a Fidesz, mégis elvesztette a választásokat. Szerinte éppen ezért a hátralévő 18 napban minél több emberhez kell eljutni és meggyőzni őket arról, hogy el kell menni szavazni. Hangsúlyozta: ha ismét bizalmat kapnak, akkor a már megkezdett úton haladnak tovább. Külön kiemelte viszont az elszámoltatást, amelyben komoly eredményeket mutatnak fel, ha megnyerik a választást.


-


Harrach: nem a politika irányítja a világot

Az őt követő Harrach Péter a KDNP alelnöke, frakcióvezetője és Pest megyei elnöke arról beszélt: 2010-ben az államcsőd valós veszélyével is fenyegető állapotban vették át az államot, de sikerült talpra állítaniuk. A kereszténydemokrata politikus főleg a kormány erkölcsi döntéseit méltatta. Szavai szerint az új alaptörvény praeambuluma egy költemény, amely térben és időben is kitágítja a nemzetet. Kiemelte a család fogalmának újraalkotását, amely szerinte azért vívta ki az Európai Unió kritikáit a melegházasság fogalmának mellőzése kapcsán, mert ellentétes az ultraliberális nézetekkel. Amelyeket pedig azok az európai politikusok képviselnek, akik a ’68-as diáklázadások alkalmával voltak fiatalok és ma is azt a „nihilista, dekadens” világképet követik. A kormánypárti politikus beszélt arról is, hogy az Alkotmánybíróság „felemás” döntését követően újabb könnyítések következnek majd a devizahitelesek számára, azonban csak úgy, hogy a forinthitelesek ne járjanak rosszabbul. Emellett röviden kitért a Jobbikra is. Szerinte az ellenzéki párt radikális, túlzó és megvalósíthatatlan ígéreteket tesz, holott ez nem működik, mert a politikában „finom megoldásokkal lehet hosszú távú megoldásokat elérni”. Az érdeklődők kérdezhettek is. Volt aki a mentelmi jog eltörlését, a hazájuk ellen érvelő európai parlamenti képviselők visszahívását és megbüntetését, vagy a bíróságok munkájának gyorsítását kérte számon és volt, aki a helyi közútfejlesztésekről érdeklődött. Abban viszont szinte mindegyik kérdező megegyezett, hogy az általuk felemlegetett problémára a kormánynak kellene törvényt hoznia. Harrach Péter egy ponton meg is jegyezte, hogy nem a politika irányítja a világot, hanem például a gazdasági háttérhatalmak vagy az egyéb hatalmi ágak, így például a bíróságok munkájába a kormány nem tud beleszólni. Szűcs Lajos egy válaszában úgy fogalmazott: jó lenne, ha április 6-án este a baloldali ellenzék elénekelhetné az Internacionálét azzal a változtatással, hogy „ez a harc volt a végső”. Azt Harrach Péter is hangsúlyozta: a mostani választás a posztkommunizmus végét jelentheti, mert bár a kommunista utódpártok „elindultak a csúszdán”, de még nem értek le rajta. A KDNP-s politikus azt is leszögezte, hogy szerinte jelenleg Magyarországon egyetlen államférfi van: Orbán Viktor.


-


És hogy mi a különbség a Fidesz és a KDNP között?

A csaknem másfél órás fórum alatt összesen nyolcszor csörrent meg egy mobiltelefon a teremben. Az első alkalommal az épp beszélő Szűcs Lajos annyit mondott a hang felé fordulva: „egy láda sör”. Az utána következő Harrach Péter erre válaszul elmesélte, hogy egy volt KDNP-s politikus nem szerette, hogy bácsizzák, és ha valaki mégis ezt tette, akkor egy üveg vörösbort adott a képviselőnek. Szerinte tehát ez a különbség a Fidesz és a KDNP között: az egyik a sört, a másik a bort szereti.