Harper Lee új regénye volt a legkelendőbb Amerikában

Fotó: Getty Images / Joe Raedle

-

A Menj, állíts őrt! című regényből 1,6 millió példányt vettek meg. A szürke ötven árnyalata Christian szerint csak 3. a toplistán.


A Menj, állíts őrt! (Go Set a Watchman) – kritikánk itt -, amely a 89 éves Harper Lee második nyomtatásban megjelent regénye, tavaly júliusban került az észak-amerikai könyvesboltokba. Az írónő Pulitzer-díjas első regénye, a Ne bántsátok a feketerigót! 55 éve jelent meg, Pulitzer-díjat kapott, és film is készült belőle Gregory Peck főszereplésével.

A szerző valójában a Menj, állíts őrt! című könyvet írta meg előbb, ám azt annak idején nem adták ki, a szöveg kéziratban maradt és lassan feledésbe merült. 2014-ben aztán szenzációként robbant be az irodalmi köztudatba, hogy az egykori szöveg előkerült és az írónő beleegyezett a kiadásba. A könyv magyarul is megjelent.

A Nielsen piackutató cég összesítését a The Guardian ismerteti. Eszerint az amerikai könyvsikerlista második helyére Jeff Kinney Egy ropi naplója sorozatának legújabb kötete (1,48 millió eladott példány), a harmadik helyre a brit E. L. James Grey - A szürke ötven árnyalata Christian szerint című műve (1,4 millió eladott példány) került. A negyedik a brit Paula Hawkins A lány a vonaton című thrillerje lett, amely az Amazon.com Kindle top10-es listáját is uralta 2015-ben.