Háromszorosan túlterhelt volt az elsüllyedt komp

Fotó: Europress/AFP/YONHAP / Europress/AFP/YONHAP

-

A maximális teher háromszorosa volt két hete elsüllyedt dél-koreai kompon - a helyi hatóságok szerdai közlése szerint. A tragédiában körülbelül 300-an haltak meg.


Az egyelőre nem biztos, hogy a túlterhelés okozta a katasztrófát, de vizsgálják, hogy volt-e szerepe a túl nagy rakománynak. A hajót egyébként egy éve átépítették, hogy több terhet szállíthasson. A tulajdonos hajózási társaság ugyanis a teherfuvarozás bevételének növelésével tervezte ellensúlyozni a személyszállítás megcsappanó jövedelmét. A szerkezeti változtatásokra a cég megkapta a műszaki engedélyt, és a jóváhagyott átalakítások megfeleltek a biztonsági előírásoknak. Az elsüllyedt komp őrízetben lévő kapitánya azonban vallomásában azt állította, ő előzetesen már többször panaszkodott a hajótársaságnak, hogy a hajó ingataggá vált a teherrész kibővítése után, ám a cég semmibe vette figyelmeztetéseit. A komp 3606 tonna rakományt vitt a katasztrófa idején. A hatóság szakemberei azt is megvizsgálják, hogy a hajóban elegendő volt-e a ballasztvíz a túlterhelés ellensúlyozására, továbbá azt, hogy a tulajdonos nem hajtatott-e végre az engedélyezetteken túl is hajószerkezeti átalakításokat.


A katasztrófa április 16-án történt. A kompon összesen 476-an voltak, ebből csupán 174-en élték túl a balesetet. Két héttel a katasztrófa után még mindig nem találják 92 utas holttestét. Szerdáig 210 halottat hoztak a felszínre a roncsból. A legénység esetében ugyanakkor jóval magasabb a megmenekülési arány: a 29 főből 22 élte túl a katasztrófát. Közülük 15-öt letartóztattak, azokat, akiknek szerepük volt vagy lehetett a komp irányításában. Csak a konyhai személyzet és az utaskísérők nincsenek börtönben.