Háromszázmillió dollárnyi unalom

Fotó: AFP / JOHN GURZINSKI

-

A Las Vegas-i MGM-Aréna tökéletes helyszín volt az évtized egyik legfontosabb, legdrágább és legjobban várt sporteseményéhez, az egy négyzetméterre eső celebek száma bizonyosan itt volt a legnagyobb a bolygón, sűrűbben voltak a világsztárok a ring körül, mint egy Oscar-díj-kiosztáson. A teljesség igénye nélkül: Robert de Niro, Graf–Agassi házaspár, Clint Eastwood, Mike Tyson, Michael Jordan, Denzel Wasinghton mind közelről akarta látni Floyd Mayweather és Manny Pacquiao meccsét. Kár, hogy boksz alig volt. Mayweather aztán egyhangú pontozással győzött.


A himnuszok förtelmesen giccses tálalása közben jól megfigyelhető volt, hogy Mayweather ideges, Pacquiao nem annyira, és az is, hogy a mérlegeléskor megállapított pár dekányi különbség négy-öt kilogrammra nőtt az amerikai javára. Más nem történt, jött a meccs.

Az első menet tisztán Mayweatheré, kétszer is tisztán találta meg Pacquiao fejét, nem erősen, de azért megvolt a találat. És ezzel megvolt a menet is, miként a második is, ahol egyszer már villant Pacquiao is, de ezt a három percet is Mayweather irányította.


Nem volt semmi dráma, azoknak lett igazuk, akik lassú kezdést jósoltak erre az estére.

A harmadik menet már kiegyensúlyozottabb, egy Pacquiao-megindulást is elkönyvelhetünk, viszont Mayweather védekezése elképesztő: oldalt áll végig, olyan „vékonyan”, hogy nem lehet eltalálni. Illetve lehet, Pacquiao-nak sikerül is, de ez már a negyedik menetben történik, ahol van egy nagy roham, de Mayweather megoldja. Nem is nehezen, az ütőtávja annyival nagyobb, mint a Fülöp-szigetekié, hogy bőven elég ahhoz, hogy ne legyen nagy baj. Egy percig tartott a Pacquiao-roham, de elég lehetett a menet behúzásához.Az ötödik menetre eltűnt Pacquiao lendülete, visszaesett, alig indított ütést az amerikai ellen, igaz, kapni sem kapott. A hatodik menet megint aktívabb, hullámzó és hektikus, záporoznak az ütések Mayweather testére, de egy sem ér célt. Mayweather látványosan jelzi is, hogy semmi sem történt, és tényleg, zárt védekezése tökéletes. Steffi Graf ekkor már aludt szerintem.

A meccs első fele nyugalomban telt el, Mayweather jobbosai domináltak, egyértelműen ő áll jobban eddig. A hatodik menet után a köteleknél az látszik, hogy Mayweather faterja kajabál a fiával, hogy legyen agresszívebb, tényleg komfortosan bokszol a gyerek eddig, de ha ez is elég, akkor ez is elég. Márpedig annak tűnik, Pacquiao nem friss. Lassú a lába, villan egyet-egyet, de az kevés a győzelemhez.A hatodik menet az amerikai bokszoló dominanciáját tükrözi, hatott az apai szigor. Agresszívebb Mayweather, és egy Pacquiao, aki továbbra sem találja a helyét. Nem rossz vagy reménytelen, a hetedik menetben be is talál kétszer, de messze van a csúcsformától. Mayweather továbbra is pontos, talál is, nem túl nagyokat, de talál. Feltűnő továbbá a két bokszoló lábmunkája, pontosabban a különbség köztük: Pacquio egyszerűen lelassult az elmúlt években. Nem táncol és ugrál, csak próbálja utolérni Mayweathert, aki viszont tökéletesen mozog, és tartja a távolságot ellenfelétől.


A taktikai repertoár gazdagsága is az amerikait segíti, vált, még meneten belül is, Pacquiao ezzel szemben brusztos, kreativitás nélkül bokszol.

A nyolcadik menet is elmegy így, lassan kockáztatnia kellene a Fülöp-szigeteki bajnoknak, ha győzni akar. A kilencedik menet is Mayweatheré, próbálja űzni és hajtani őt Pacquiao, de semmi eredmény, sőt, ha visszajön egy-egy ütés, az tisztán talál is ebben a menetben, ezt is elviszi az amerikai.A jobbegyenesek azok, amik eldöntik ezt a meccset, a tizedik menetben is landol kettő Pacquiao fején; továbbra sem elemi erejű csapások ezek, de megint elegek arra, hogy tisztán meglegyen a menet. Az látszik, hogy Mayweather (már) élvezi, amit csinál, könnyedén mozog, hullámvölgyek nélküli a teljesítménye. Pacquiao szépen lassan eltompul, majdnem el is fogy, Justin Bieber, Mayweather országos cimbije ekkor tele szájjal vigyorog már az első sorban.

Az utolsó két menetben mintha felhúzta volna magát Mayweather, talán éppen azon, hogy semmi sem történt eddig a meccsen, fújtatott meg grimaszolt, de ökölvívás továbbra sem folyt a ringben. Egyszerűen annyira unalmassá vált az egész ügy, annyira nem volt Pacquiao teljesítményében a meglepetés és az erő,


hogy lurkónak tűnt, aki éppen oktatást kap a mestertől,

aki ráadásul unja is már a dolgot, és ettől feszült.


539033503


Aztán vége lett az egésznek, az évtized sport- és marketingeseményéből nemhogy az évszázad meccse, de még az évtized meccse sem lett. Kicsit olyan érzés volt, mint a kilencvenes meg kilencvennégyes focivébé,


mindenki nyert, aki jól védekezett, csak mindenki elaludt, aki nézte.

Most lehet igazán sajnálni, hogy ez a meccs nem hét-nyolc évvel ezelőtt zajlott le, akkor szakmailag és érzelmileg is alkalmas volt a két ökölvívó, hogy látványos, örökre emlékezetes csatát vívjon egymással. Most nem, most csak Mayweather tűnt világbajnoknak, legalábbis Pacquiaóhoz képest, és lehet, hogy csak a képernyőn, mert a ringinterjú alatt fütyült a közönség végig. Pedig a győztes beszélt, mert egyhangú pontozással nyert Floyd „Money” Mayweather. A faterja biztos örül, meg a rokonok is, de mi, a nézők, jobb ha elfelejtjük ezt az egészet.

Steffi Grafnak biztos menni fog.


A pontozás végeredménye:

Mayweather–Pacquiao: 118:110, 116:112, 116:112
A pontozók egyhangú döntéssel Floyd Mayweathert hozták ki győztesnek.