Háromszáz gyógyszer tartósan hiánycikk

Fotó: Thinkstockphotos / Thinkstockphotos

-

Az átmenetileg vagy tartósan nem kapható gyógyszerek helyett minden esetben elérhető helyettesítő termék – mondta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója.


Jelenleg 480 gyógyszerkészítményből van átmeneti termékhiány, ezekből 300 termék tartósan hiánycikk – mondta Pozsgay Csilla. Az OGYÉI a listát naprakészen vezeti, és megjelölik a helyettesítő terméket, tehát jelenleg nincs olyan gyógyszer, amelynek ne lehetne alternatívája egy másik készítmény. Beteg így gyógyszer nélkül nem marad – mondta a főigazagató.

Az OGYÉI hatóságként nem felel a behozatalért, nem rendel, raktároz gyógyszert, hanem szakmai, koordináló hátteret biztosít a gyógyszerellátáshoz.

Jogszabályi kötelezettség van a gyártó felé, hogy a magyarországi éves becsült gyógyszerkészítménnyel ellássa a piacot.

A rendelkezésre álló gyógyszermennyiség kirívó helyzetekben – például járvány, katasztrófahelyzet – változhat. Ilyen volt például a két évvel ezelőtti migrációs helyzet, amikor például a szokásosnál több Hepatitis A oltás fogyott – mondta Pozsgay.

A főigazgató szerint szomorú, hogy Magyarország nem pályázott az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) székhelyére, hiszen a gyógyszeripar, a gyógyszeripari innováció a kormány által is támogatott terület. Szerinte óriási lökést adhatott volna a gyógyszeriparnak, ha Magyarország pályázik és esetleg elnyeri az EMA székhelyét.

A határidő lezárultáig huszonegy ország huszonhárom városa pályázott a Londonban működő, de a Brexit után költöző ügynökség új székhelyére. Magyar város nincs a jelentkezők között – tudatta az EU Tanácsa. Az EMA-ért 19, az Európai Bankhatóságért (EBA) 8 város szállt versenybe. A tagállamok július 31-ig nyújthatták be pályázatukat, a végleges döntés novemberben várható.