Háromszáz foglyát végezte ki az Iszlám Állam

-

A jezidi kisebbséghez tartozó háromszáz foglyot végeztek ki az iraki Moszul közelében, közölték jezidi és iraki illetékesek.


A BBC hírszolgálat idézte vasárnapra virradóra a Jezidi Haladó Párt közleményét, amely szerint a foglyokat pénteken ölték meg a Moszul melletti Tal Afar körzetben. A párt elítélte a tömegmészárlást, és felszólította az iraki erőket, hogy szabadítsák ki azokat a jezidiket, akik még mindig az IÁ fogságában vannak. Oszama al-Nudzsaifi iraki alelnök „borzalmasnak és barbárnak” nevezte a mészárlást.

Az Iszlám Állam tavaly több ezer jezidit ejtett foglyul, akiket állítólag Moszulban tartanak fogva. Április elején több mint kétszázat szabadon engedtek. A szunnita szélsőségesek „sátánimádóknak” tartják a jezidiket. Irakban a szekta hívei nagyrészt a Moszul környéki kurd lakosság köréből kerülnek ki, de kisebb közösségeik előfordulnak Szíriában, Iránban, Örményországban, Törökországban és Grúziában is. Becslések szerint mintegy 500 ezren vannak.

A terrorszervezet fegyveresei jezidik százait ölték meg az általuk elfoglalt területeken. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának vizsgálata a jezidik elleni vérengzésekkel kapcsolatban arra a megállapításra jutott, hogy az Iszlám Állam rémtettei kimeríthetik a népirtás bűncselekményét, ezért a Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC) kell velük foglalkoznia.