Hárommilliárd forintot öntene évente a kézilabdába a szövetség elnöke

Fotó: MTI / Kovács Anikó

-

Az új finanszírozási rendszerből mindenkinek busás összegek jutnának. Új csarnokok épülhetnek, és világversenyeket is rendeznénk.


Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke és józsefvárosi polgármester a pénteki sajtóbeszélgetésen kijelentette, a jövőben átalakítandó finanszírozási rendszernek köszönhetően a következő évben a szövetség több mint hárommilliárd forintot oszthat szét a honi klubok között. A tervezet lényege, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően a kereskedelmi és marketingjogokat egy csomagban értékesítik, ami több pénzt hozhat a konyhára, mint az eddigi gyakorlat, amikor az egyes klubok „szponzorálásáról a személyes kapcsolatok döntöttek”. A tervezett összeg nagysága miatt a Kocsis által felvázolt támogatói szerepre elsősorban állami vállalat jöhet szóba.

A sávosan osztott támogatás kiindulási pontja a klubok bajnoki helyezése lenne, de „a rendszer még finomodhat”.

A Nemzeti Sport Online által idézett beszélgetésen elhangzott, hogy Magyarország, illetve a magyar szövetség a jövőben is szeretne világversenyeknek otthont adni. Erről egy nappal korábban egyeztetett dr. Szabó Tünde, az Emmi sportért felelős államtitkára és Novák András, a szövetség főtitkára. A felek örömmel nyugtázták, hogy 2014 és 2015 után 2016-ban is Budapest rendezheti a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjét (Final 4), valamint a strandkézilabda-világbajnokságot (ez a Margitszigeten lesz). A szövetségnek és az államtitkárságnak is feltett szándéka, hogy a női Final 4-nak 2016 után is Magyarország legyen a helyszíne, és pályázunk a 2021-es vagy a 2023-as felnőtt férfi világbajnokság rendezésére is.


Mocsai Lajos (balra) most ismét gratulálhat Kocsis Máténak


A rendezésekhez azonban helyszínekre, legalább 8-10 ezer főt befogadó sportcsarnokokra van szükség. Jelenleg két ilyen van az országban, a Papp László Sportaréna a fővárosban, valamint a debreceni Főnix Csarnok. Kocsis Máté szerint így elengedhetetlen a Veszprém Aréna bővítése, valamint felül kell vizsgálni az átépítés előtt álló szegedi sportcsarnok terveit is. Ezeket az ügyeket karácsonyig rendezhetik a kormányzattal.

A nagy csarnokok mellett 2016 és 2018 között évente 20-20 úgynevezett munkacsarnok épülne, lefedve az egész országot, míg öt vidéki kézilabdabázis, Dunaújváros, Orosháza, Siófok, Szentgotthárd és Vác 1000 és 4000 fő közötti befogadóképességű létesítménnyel gazdagodhat.

A jelentős beruházások kimondott célja, hogy mindkét felnőttválogatottunk folyamatosan ott legyen a világversenyeken, mi több, a világ élvonalához tartozzanak, miközben a női NB I Európa legerősebb, míg a férfi élvonal a német mögött a második legerősebb bajnokság kell, hogy legyen.

A szövetségnek nem csak a felnőttmezőnyre van gondja: kiemelten kívánja kezelni az utánpótlásbázis ügyét is, emellett pedig leveszi a klubok válláról a bíróküldés éves szinten 350 millió forintos terhét is. Kocsis a beszámoló szerint még egy jó hírrel zárta a beszélgetést: e szerint a tervekről már egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki jelezte, a kormány kiemelt figyelmet fordít a kézilabdára.