Háromezer éves asszír templomot robbantott fel az Iszlám Állam

Fotó: The Art Archive / Eileen Tweedy

-

Háromezer éves asszír templomot robbantott fel az észak-iraki Kalhu romvárosában az Iszlám Állam egy általuk csütörtökön közzétett videó tanúsága szerint.


Az ENSZ szerdán megerősítette, hogy a romvárosról készült műholdas felvételeken kiterjedt pusztítás látható Nabú, a babiloni bölcsesség istene templomának főbejáratánál.


Kalhu az időszámítás előtti XIII. században virágzó asszír város volt, melyet később az arabok Nimrudra kereszteltek át. Romjai 30 kilométerre délre fekszenek a mai Moszultól, amely 2014 júniusa óta az ISIS ellenőrzése alatt áll.

A videofelvételből nem derült ki, mikor készült, és az eredetisége sem erősíthető meg független forrásból. A videón az is látható, hogy a dzsihadisták buldózerrel pusztítják el az úgynevezett Nergal-kaput, amely az ókori Ninive történelmi városfalának része volt a mai Moszulban.A felvételen egy szakállas férfi arról beszél: a pusztítás a bálványimádást hivatott megakadályozni. A szélsőségesek minden olyan ábrázolást bálványimádásnak tekintenek, amely az iszlám előtti időkből származik, s az általuk képviselt radikális szunnita iszlámon kívül minden vallást eretnekségnek tekintenek.

Amellett, hogy Észak-Irakban római és asszír kori műemlékeket pusztítottak el, a szomszédos Szíria Palmüra nevű romvárosában is ősi templomokat és épületeket robbantottak fel a szélsőségesek. Ugyanakkor feltételezik, hogy a terrorszervezet műkincsek eladásából is finanszírozza tevékenységét.

Az iraki hadsereg Ramádi év eleji visszafoglalását követően jelenleg Falludzsa felszabadításáért küzd, és szeretnék minél előbb Moszult is visszahódítani a terrorszervezettől.

Régészek szerint az Iszlám Állam az elmúlt két évben felbecsülhetetlen értékű műemlékeket pusztított el, sokszor az UNESCO Világörökség részét képező történelmi helyszíneken.