Három választási elvet is sértett a polgármester

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

A Nemzeti Választási Bizottság a népszavazási kampánnyal kapcsolatos döntéseket hozott pénteki ülésén.


Győrújfalu polgármestere három választási alapelvet is megsértett azzal, hogy egy felhívásában a népszavazási részvételt kormányzati fejlesztési források megszerzésével hozta összefüggésbe – döntött pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

A testület egyhangú határozata szerint Nagy Imre Attila megsértette a választások tisztasága, a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás és az önkéntes részvétel választási alapelvét.

Az NVB a polgármestert – a kifogást benyújtó magánszemély kezdeményezésére – eltiltotta a további jogszabálysértéstől. A testület szerint azonban a polgármester felhívása a bűncselekmény szintjét nem éri el, ezért nem kezdeményeztek feljelentést.Súlyosan jogsértő a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) mobiltelefonos applikációja, amely érvénytelen szavazásra és a szavazólapok fényképének megosztására hívja fel a választópolgárokat – állapította meg az NVB. A testület az ügyben büntetőfeljelentést is tesz.

Az NVB-hez egy magánszemély fordult kifogással. Beadványában azt írta, az MKKP a


Szavazz érvénytelenül!

mobilapplikációval arra hívja fel a választópolgárokat, hogy szavazzanak érvénytelenül, és a szavazólapjuk képét osszák meg az applikáció segítségével. Ez a beadványozó szerint jogsértő.


Patyi András, az NVB elnöke a döntési javaslat előterjesztésekor úgy fogalmazott, az érvénytelen szavazatok megosztására készített applikáció már túlmegy azon a határon, amit viccként lehet elkönyvelni a kampányban, a választási rendszer alapelemét, a szavazás titkosságát tervezi megsérteni.

A bizottsági tagok egyetértettek abban, hogy az applikáció a választási rendszerbe vetett közbizalom megingatására alkalmas.

A bizottság arról is egyhangúlag döntött, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordulnak, hogy vizsgálja ki, törvénysértő-e az applikáción megvalósuló személyes adatkezelés. Az NVB egyúttal – Litresits András, az MSZP és Bodolai László, az LMP delegáltja ellenszavazatával – arról is határozott, hogy feljelentést tesz a rendőrségen.A testület egy másik határozatában egyhangú döntéssel azt állapította meg, hogy a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnáziumban törvényt sértettek azzal, hogy szeptember 21-én az egyik tanteremben kihelyezték a Magyar Kétfarkú Kutya Párt egyik plakátját. A határozat indoklásában hivatkoztak arra, hogy oktatási intézményben kampánykiadványokat nem lehet elhelyezni, mert azzal megsértik a választási eljárás alapelveit.Az NVB szerint nem politikai, hanem társadalmi célú reklámnak számít az a TV2-ben többször elhangzott hirdetés, amelyben többen vallanak részvételükről a vasárnapi népszavazáson.

A testület 7:2 arányban meghozott határozata szerint a


Szeretem Magyarországot, és szavazok október 2-án

üzenete nem politikai célú, hanem közérdekű, ezért nem tekinthető a kormány kampánytevékenységének.


A kifogást benyújtó szerint a hirdetés megjelentetésével a kormánynak több népszavazási kampányidőt biztosít a TV2, mint amennyi a jogszabályok szerint járna. A beadványozó ezért a jogsértés megállapítását, eltiltást, továbbá bírság kiszabását indítványozta.

A határozatot támogatók egyebek mellett azzal is érveltek, hogy a hirdetés alkotmányos jog gyakorlására hív fel, nem pedig konkrét szavazatra. A határozat ellenzői szerint azonban a kormány társadalmi célú hirdetésbe csomagolta bele politikai tartalmú üzenetét, ez pedig sérti az esélyegyenlőség elvét.

Patyi András, az NVB elnöke emlékeztetett rá: a bíróság szerint a kormány jogosítványa az általa kezdeményezett népszavazás kampányában kiterjed arra, hogy tájékoztasson, részvételre biztasson, valamint hogy a választói akarat irányát befolyásolja. A választói akarat irányának befolyásolása politikai reklám, a tájékoztatás és részvétel társadalmi célú reklám.


Kvótareferendum népszavazás betelepítés


Az NVB jogsértőnek ítélte az újpesti jegyzőnek a népszavazáson való részvételre és érvényes szavazat leadására buzdító levelét.

Az NVB-hez egy magánszemély fordult kifogással. Beadványában azt írta, a IV. kerületben ételcsomagot osztottak, a csomagban pedig benne volt Tahon Róbertnek, az újpesti jegyzőnek a levele, amelyben a vasárnapi népszavazáson való részvételre és érvényes szavazat leadására buzdított.

Patyi András azt javasolta, állapítsák meg, hogy a jegyző a levéllel megsértette a választás tisztaságára, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó választási alapelveket, és tiltsák el a jegyzőt a további jogsértéstől.

Mint mondta, a helyi önkormányzatok népszavazási kampányban való részvétele kapcsán a Kúria kifejtette, hogy a helyhatóságok a népszavazási kampányban részt vehetnek, akár a részvételre buzdításon túl is. Ugyanakkor a jegyző a helyi választási iroda, valamint az országgyűlési egyéni választókerületi választási iroda vezetője is, ezért a kampánytól távol kell magát tartania. Patyi András kitért arra, hogy a jegyző a levélben nemcsak a részvételre buzdít, „hanem a részvétel mellett a meghatározott irányú szavazásra is történik utalás”, ez pedig sérti a választás tisztaságának, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásnak a választási alapelvét.

Az NVB egyhangú döntéssel megállapította a jegyző jogsértését.


Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük öt napon belül lehet jogorvoslatért fordulni a Kúriához.