Három új zsiráffajt fedeztek fel

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

Egy német kutatás megállapításának gyakorlati jelentősége is nagy: ha a veszélyeztetett zsiráfokat úgy akarják megvédeni, hogy áttelepítik őket távolra, könnyen lehet, hogy nem tudnak szaporodni az ottaniakkal.


Genetikai elemzések szerint nem egy, hanem négy zsiráffaj létezik. A frankfurti Senckenberg Természettudományi Társaság munkatársai a zsiráfok védelmére, az elefántoknál nagyobb mértékű veszélyeztetettségére akarják felhívni a figyelmet.

Mintegy 450 ezer elefánt él vadon, miközben csupán 90 ezer zsiráf – hangsúlyozta Axel Janke, a társaság professzora. A zsiráfok száma 35 százalékkal csökkent harminc év alatt.

A Current Biology című szaklapban bemutatott tanulmányuk szerint a szakemberek 200 állatot vizsgáltak Afrika legkülönbözőbb térségeiből, és megállapították, hogy négy különböző zsiráffaj létezik.


Különböznek


A projektet a kizárólag zsiráfok védelmével foglalkozó természetvédelmi szervezet, a namíbiai Giraffe Conservation Foundation (GCF) indította. Julian Fennessey, a szervezet társigazgatója arra a kérdésre kereste a választ, hogy mennyire hasonlítanak egymáshoz az Afrika különböző területein élő zsiráfok, és milyen hatásai lehetnek, ha a kontinens egyik feléből a másikba költöztetik az állatokat, mert eredeti életterük veszélyben van.

Az örökítőanyag vizsgálata meglepte a tudósokat.


„Az egyes fajok genetikailag annyira különböznek egymástól, mint a barnamedve és a jegesmedve. A vadonban nem is párosodnak egymással.

Egy kenyai maszáj zsiráf tehát nem találna párra Namíbiában” – mondta Janke.

Az eredmények alapján megállapítható, hogy a núbiai zsiráfból alig néhány ezer példány maradt.

Fennessy és munkatársai missziója nem volt veszélytelen, hiszen olyan területeken gyűjtöttek mintákat, mint a konfliktusokkal sújtott Dél-Szudán vagy a Közép-Afrikai Köztársaság. „Néha életveszélyes szituációkba kerültünk” – mondta a szakértő.

A zsiráfokat a vadorzók elsősorban húsuk miatt vadásszák. Gyakran azért is ölik meg őket, mert bizonyos helyi babonák szerint húsuk a HIV-fertőzés és az AIDS ellen hatásos gyógyszerként is feldolgozható. A legnagyobb veszélyt azonban életterük elvesztése és széttagozódása okozza, de a klímaváltozás szintén komoly problémát jelent.

A Senckenberg társaság kutatóinak eredményeire hivatkozva a GCF a jövőben fellép az afrikai kormányoknál a zsiráfok erőteljesebb védelme érdekében.