Három új polgármestert választanak az országban

Fotó: MTI/MTVA / Ujvári Sándor – képünk illusztráció

-

Elhalálozás, visszalépés, lemondás miatt szavaznak új polgármesterre három településen.


Három településen tartanak ma időközi polgármester-választást: Nyírkátán, Szúcs községben és Udvariban.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírkátán azért kellett időközi önkormányzati választást kiírni, mert a község tavaly októberben megválasztott vezetője, Jeney Sándor (Fidesz-KDNP) februárban elhunyt. A tisztségért három jelölt indul: Lakatos Sándor Attila (független), Nyeste András (Munkáspárt) és Oláhné Kocsis Margit (Fidesz-KDNP).

A Heves megyei Szúcs községben az eddigi vezető, Egyed Zsigmond (független) február 28-i hatállyal lemondott tisztségéről, ott emiatt lesz vasárnap időközi polgármester-választás. Négy jelölt közül lehet választani: Németh Zoltán a Munkáspárt színeiben méretteti meg magát, míg Kökény Béla, Gombár Józsefné és Tóth Tamás Lászlóné függetlenként indul.

A Tolna megyei Udvariban pedig azért tartanak időközi önkormányzati választást, mert tavaly októberben nem sikerült polgármestert választani, az egyetlen jelölt ugyanis a voksolás előtt nem sokkal visszalépett. A településen így időközi polgármester-választást tűztek ki, azonban a február 8-ára kitűzött voksolás is elmaradt, mert senki nem jelentkezett a tisztségre. A helyi választási bizottság ezek után újabb időközi választást írt ki, május 31-ére. A választáson Peszt Attila független ügyvivő polgármester és Szabó Katalin független jelölt indul, a 333 lakosú településen 284 választó voksolhat.

Szavazni reggel hattól este hét óráig lehet. A polgármester-választáson az a jelölt nyer, aki – a megjelent szavazók számától függetlenül – a legtöbb voksot kapja.