Három ügyben is bírálja Brüsszel Magyarországot

Fotó: MTI/MTVA / Marjai János

A magyarországi energiahatékonysági rendelkezések, az illegális fakitermelés visszaszorítása érdekében tett lépések és az e-útdíjrendszer hiányosságai szúrják az Európai Bizottság szemét.


Három ügyben léptette újabb szakaszba a Magyarországgal szembeni eljárást az Európai Bizottság. A brüsszeli szervezet közleménye szerint úgynevezett indoklással ellátott véleményt küldött a magyar kormánynak, amelyre hatvan napon belül kell reagálni. Vagy meggyőző érvekre van szükség, vagy pedig törvénymódosításra, ellenkező esetben a bizottság az Európai Bíróság elé citálhatja Magyarországot.

Az egyik ügyben azonban hazánk az új véleménnyel éppen a bírósági ügyet úszta meg. Az energiahatékonysági irányelvről van szó, amelynek az intézkedéseit tavaly júniusig kellett volna átültetni a magyar jogba. Ezek az intézkedések azt határozzák meg, hogy 2020-ig milyen lépéseket kell tenni az energiatakarékosság nevében. Ilyen lépés például az, hogy évente a középületek alapterületének legalább 3 százalékát kell korszerűsíteni.

A második terület az illegális fakitermelés visszaszorítása. Ezen a területen 2013 óta uniós irányelv tiltja, hogy az unió egységes piacán illegálisan kitermelt fát értékesítsenek. A magyar szabályozás hiányosságai miatt Brüsszel májusban indította el az eljárást, amely most a következő szakaszba lép. A testület szerint Magyarország hozott bizonyos, pozitív irányba mutató intézkedéseket, de mindez még nincs teljesen összhangban a magyar jogszabály az uniós irányelvvel.

A harmadik levélben az elektronikus útdíj magyarországi rendszerét kifogásolja a bizottság. Úgy látják, hogy a magyar rendszer nincs összhangban az európaival, vagyis nincs lehetőség arra, hogy az autósok egyetlen szolgáltatóval szerződve az EU egész területén automatikusan fizethessenek útdíjat egy készülék segítségével. Az e-útdíjrendszerrel kapcsolatban a bizottság korábban azt kérte számon Magyarországtól, hogy az állam közbeszerzési eljárás nélkül kért fel egy konzorciumot a kiépítésre és a működtetésre.