Három palesztin fiatalt lőttek agyon az izraeli katonák

Forrás: MTI / Oliver Weiken

-

17 másikat pedig megsebesítettek a Gázai övezet izraeli határvidékén kitört összecsapásokban - jelentette a palesztin enklávé mentőszolgálata. A Hamász vezetője szerint pedig kitört a harmadik intifáda.


A zavargások a péntek déli ima után kezdődtek, amikor a Gázai övezet keleti részén több tucat palesztin fiatal kövekkel kezdte dobálni az izraeli hadsereg határ menti állásait - mondták el az EFE spanyol hírügynökségnek szemtanúk, akik szerint a katonák éles lőszert és könnygázt vetettek be a tiltakozó tömeg feloszlatására.

Az izraeli-palesztin feszültség legutóbbi kiéleződése óta most először haltak meg palesztinok a Gázai övezetben.


Intifáda vol. 3

Egy új intifáda (palesztin népfelkelés) kezdetének nevezte pénteken az Izraelt és a megszállt területeket jelenleg sújtó erőszakhullámot a Gázai övezetet irányító Hamász radikális palesztin szervezet vezetője.

„Mi az intifáda erősítésére és fokozására szólítunk fel (...), ez az egyetlen út, amely a megszállt területek felszabadításához vezet - mondta Iszmáil Haníje egy gázai mecsetben a szokásos pénteki ima alkalmával. Hozzátette: Gáza kiveszi részét a jeruzsálemi intifádából, és "több, mint készen áll az összecsapásra".

„A Jeruzsálemért folyó csata a Gázai övezetért is folyik, a ciszjordániai intifáda a mi népünk intifádája" - szögezte le.