Három ország is igényt tart a kincsekkel teli spanyol vitorlásra

Fotó: CULTURE MINISTRY / HO

-

Mintegy négymilliárd dollár értékű aranypénzt és drágakövet rejthet az az elsüllyedt spanyol vitorláshajó, amelynek maradványaira a minap bukkantak Kolumbia Karib-tengeri partjainál – adta hírül a helyi sajtó.


Búvárrégészek még nem jártak a hajóroncsnál, de a haditengerészet vízalatti robotjai a tenger mélyén megvizsgálták a maradványokat, és csodálatos fotókkal tértek vissza a hajó ágyúiról, amelyek a felvételek szerint igen jó állapotban őrződtek meg, és amelyek kétségtelenül tanúsítják, hogy a San Josét találták meg november 27-én.

A spanyol vitorlás 1708. június 8-án 600 emberrel a fedélzetén süllyedt el, amikor brit hadihajók elől menekült. Feltételezések szerint 11 millió darab aranypénzt és ékszert szállított a spanyol gyarmatokról. A kincs mai ára több milliárd dollárra rúg.

Hajózási szakemberek a San Josét az elsüllyedt spanyol gyarmati hajók „Szent Gráljának” tartják. A hajóroncs tulajdonjoga már évtizedek óta Kolumbia, az Egyesült Államok és Spanyolország között folyó jogi csaták középpontjában áll.

Az amerikai befektetők tulajdonában lévő Sea Search hajóroncs-felkutató és -feltáró cég 1982-ben jelentette be, hogy megtalálta a San José hullámsírját több mint 20 méterre a tenger mélyén. Két évvel később a kolumbiai kormány megváltoztatta azt a mindenki által elfogadott tengerjogi törvényt, amely szerint bárki hajóroncsot talál, 50 százalék illeti meg a rajta lévő javakból. Kolumbia öt százalékot akart a Sea Searchnek biztosítani.

Egy washingtoni bíróság 2011-ben elutasította az amerikai befektetők vonatkozó keresetét, és két évvel később a fellebbezésüket is. A kolumbiai legfelső bíróság elrendelte, hogy a hajót fel kell tárni, mielőtt lezárulna a nemzetközi vita a tulajdonjogról.

A kolumbiai Caracol hírügynökség szakértőket megszólaltatva arról számolt be, hogy a hajó megtalálása további vitákat gerjeszthet, mert Spanyolország mellett Peru is igényt támaszthat a hajó tartalmára.

Kolumbiában hamarosan elkezdődik annak a múzeumnak az építése, amely a páratlan kincsnek fog otthont adni.